26 Kasım 2012 Pazartesi

Yeni Hal Kanunu Pazar Yerleri Yönetmeliği Hk. - 2012/46


T Ü R K İ Y E   Z İ R A A T   O D A L A R I B İ R L İ Ğ İ
UNION OF TURKISH CHAMBERS OF AGRICULTURE
G.M.K Bulvarı No: 25   06440 Demirtepe / ANKARA
Tel: (0.312) 231 63 00 (Pbx) - Fax: (0.312) 231 76 27 
 
 
             Esas Birim :  Tek. Hiz. Kur. Bşk. lığı                                                                                         Tarih:  19.07.2012
          Genelge No:   46                                                                                                                          Özeti : Yeni Hal Kanunu Pazar Yerleri Yönetmeliği Hk.
 
 
 
 
                ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NA
            ....................                                                                                                  

           “Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz Ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” 26 Mart 2010 tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ülkemizde yaş sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesi, 5957 sayılı Kanun hükümleri kapsamında yürütülecektir.
5957 sayılı Kanun’un uygulanması amacıyla“Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik”12 Temmuz 2012 tarih, 28351 sayılıResmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelikte, semt ve üretici pazarlarının kurulması, işletilmesi, taşınması ve kapatılması, yönetim ve denetimi, bu yerlerde faaliyet gösteren üretici ve pazarcılarda aranılacak nitelikler, bunların çalışmaları, yapacakları satışlar, hakları ve uymakla yükümlü bulundukları kurallar, belediye ve diğer idarelerin görev, yetki ve sorumlulukları ile pazar yerlerine ilişkin diğer hususlar yer almaktadır.
Pazar Yerlerinin Kurulması Ve Işletilmesi
Semt pazarlarının %20’sinin üreticilere ayrılması, üreticilere semt pazarı ile aynı gün olmamak koşulu ile ayrı bir günde üretici pazarının kurulabileceği yönetmelikte yer almıştır.
Semt pazarının kurulmasında, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkânları, semt pazarı sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı ile semt pazarının çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riskini değerlendirmek; üretici pazarının kurulmasında, yörede yetiştirilen mal miktarı ve çeşidi, üretim sezonu ile üretici ve tüketici taleplerini değerlendirmek üzere“Pazar Yeri Kuruluş Komisyonunu”oluşturulacaktır.
Başkanlığı, ilgili belediye başkanı ya da görevlendireceği yardımcısı tarafından yürütülen pazar yeri kuruluş komisyonu; belediyenin imar ve denetim ile ilgili müdürlüklerinden görevlendirilecek iki temsilci ile il müdürlüğü, il/ilçe emniyet müdürlüğü, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü, il/ilçe sağlık müdürlüğü/ilçe sağlık grup başkanlığı, ilgili meslek kuruluşu veziraat odasıile o yerde faaliyet gösteren en fazla üyeye sahip tüketici örgütünce belirlenecek birer temsilci olmak üzere on üyeden oluşacağı yönetmelikte belirtilmiştir.
Tahsis
Yönetmelikte semt ve üretici pazarlarındaki satış yerlerinin tahsis yoluyla işletileceği hükme bağlanmıştır. Bu durumdaüreticilerden de tahsis ücreti alınacaktır.
Tahsis ücreti, satış yerinin kullanımı sonrasında belediye meclisince her yıl belirlenecek tarifeye göre belediyelerin yetkili kılacakları memur veya kişilerce makbuz karşılığında günlük olarak tahsil edilecektir.
Üreticilerden alınacak tahsis ücreti, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan tarifedeki en alt orandan hesaplanacaktır.
Satış yeri tahsis edilecek üreticilerde;
a) Sebze veya meyve üreticisi olmak,
b) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayıtlı olmak,
c) Başvuru tarihinden önceki bir yıl içinde belediyece hakkında tahsis iptal kararı verilmemiş olmak,
ç) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
d) İlgili mevzuatla aranılan diğer şartlara sahip olma şartı getirilmiştir.
Satış yeri tahsisi için üreticilerimize, ÇKS’ye kayıtlı olma zorunluluğu getirilmiştir. ÇKS’ye kayıt zorunluluğu için 01.01.2014 tarihine kadar geçiş süreci tanınmıştır. Geçiş sürecinde ziraat odası kaydını gösterir belgenin kullanılabileceği belirtilmiştir.
(3) Satış yeri tahsis talebinde bulunanlar, Ek-1’de yer alan dilekçe ile birlikte ilgili belediyeye başvurur. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenir:
a) T.C. Kimlik numarası beyanı,
b) Tahsise ilişkin ilan tarihinden önceki bir yıl içinde tahsisin iptal edilmediğine ilişkin imzalı taahhütname,
c) İlgili meslek kuruluşuna/Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayıtlı olduğunu gösterir belge,
ç) Adli sicil kaydına ilişkin beyanı,
d) Son altı ay içinde çekilmiş üç adet vesikalık fotoğraf.
Yönetmelikte başvuruların, duyuruda belirtilen tarihe kadar bizzat yapılacağı, yapılan inceleme sonucunda öngörülen şartları taşıdığı anlaşılan müracaat sahiplerinin kura işlemine katılma hakkı kazanacağı belirtilmiştir.
Satış işlemleri
Üreticilerce satışa sunulan sebze ve meyvelere ilişkin bildirim, ilgili belediyeye yıllık olarak her yılın Ocak ayında üreticiler tarafından yapılacağı,
Üreticiler, pazar yerlerinde yalnızca kendi ürettikleri sebze ve meyvelerin satışını yapabilecekleri,
Satılabilecek toplam mal miktarı, adet ile yapılan satışlarda 300 adet, bağ ile yapılan satışlarda 100 bağ, kilogram ile yapılan satışlarda 200 kilogramdan az olmamak üzere belediye encümenince belirleneceği,
Satış yeri bulunmaksızın satış yapılamayacağı yönetmelikte hükme bağlanmıştır.
Kimlik Kartı
Belediyece, tahsis sahipleri ile bunların çalıştırdıkları kişilere, yönetmeliğin EK-5’inde belirtilen şekle uygun kimlik kartı verilecek olup, tahsis sahiplarine verilen kimlik kartlarını yakalarına takmak zorunluluğu getirilmiştir. Tahsis sahipleri ile bunların çalıştırdıkları kişiler, mevsim şartlarına uygun olarak özellikleri ilgili meslek kuruluşunun görüşü alınarak belediyelerce belirlenen kıyafeti giymek zorunda olduğu hükme bağlanmıştır. Bu kimlik kartlarını bulundurma ve öngörülen kıyafeti giyme zorunluluğu 01.01.2013 tarinden itibaren yürürlüğe girecektir.
         Bu Yönetmelik hükümleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığıtarafından yürütülecektir.
         Konununçiftçilere duyurulmasıhususunda gereğini rica eder,çalışmalarınızda başarılar dileriz.




                                                               Salim ALTAY                                        Vedat KOÇ
                                                Teknik Hizmetler Kurulu Başkan V.                   Genel Sekreter   
 
 
 
Ek-1:Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik
 

0 yorum:

Yorum Gönder