26 Kasım 2012 Pazartesi

Ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin protokol hk. - 2012/23


T Ü R K İ Y E   Z İ R A A T   O D A L A R I B İ R L İ Ğ İ
UNION OF TURKISH CHAMBERS OF AGRICULTURE
G.M.K Bulvarı No: 25   06440 Demirtepe / ANKARA
Tel: (0.312) 231 63 00 (Pbx) - Fax: (0.312) 231 76 27
Esas Birim :   THK                                                                                                              Tarih: 04.06.2012
Genelge No:23                                                                                                                      Özeti: Ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin protokol hk.
                                                                                                          

                       
ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NA
....................................



Başbakanlık Makamının 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu’na göre 01.11.2007 tarih ve 26687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan genelgesi ile ağaçlandırma seferberliği başlatılmış ve tüm kurum ve kuruluşların bu seferberliğe katılmaları bildirilmişti.
6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları birliği Kanunu’nun “Odaların Görev ve Yetkileri” başlıklı 3. maddesinin (i) bendinde “ağaçlandırma ve toprak koruma” konularında çalışmak hususu ziraat odalarının görevleri arasında sayılmaktadır. Bu nedenle Odalarımızın da ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmalarında bulunması ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde olmaları önem arz etmektedir.
            Ağaçlandırma konusunda yapılacak çalışmalara öncülük etmek ve katkı sağlamak amacıyla Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında; Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Birliğimiz arasında ülke genelinde 81 ilde “Ziraat Odası Hatıra Ormanı” kurulmasına ilişkin esas ve usulleri belirleyen protokol, 14 Mayıs 2012 tarihinde imzalanmıştır.
            Protokol; tarafların işbirliğinde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne bağlı odalar adına Orman Genel Müdürlüğünce her il veya ilçede Ziraat Odası Hatıra Ormanlarının oluşturulması ile tarım arazilerinde zararlılarla biyolojik mücadele, yol kenarı ağaçlandırmaları, rüzgâr perdeleri oluşturma ve erozyonu önleme amacıyla yapılacak ağaçlandırmalarda çiftçilerimize eğitim ve fidan desteği verilmesi hususlarını kapsamaktadır.
            Ekteki Protokol gereği Odalarımızın yükümlü olduğu hususlar aşağıda açıklanmıştır:
  1. Hatıra Ormanı kurulmasını talep edecek Odalarımız, faaliyet alanları içindeki Orman İdaresi ile birlikte Hatıra Ormanı kurulacak yeri tespit edecek, en az 2000 fidan dikimiyle ilgili uygulama plan veya projesinin düzenlenmesinde Orman İşletmeleriyle koordinasyon içinde olacaklardır.
  2. Hatıra Ormanlarına dikilecek, fidanların bedeli, fidan dikim tarihine kadar, Orman Genel Müdürlüğünün ilgili hesabına Oda tarafından yatırılacaktır.
  3. Orman İdaresi; Tarım arazilerinde yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgâr perdeleri oluşturma, erozyonu önleme ile ağaç ve orman sevgisi konusunda çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla, eğitim programları hazırlayacak olup; odalarımız ise eğitimin yapılacağı il, ilçe veya köyü belirleyerek gerekli fiziki ortamı sağlayacaklardır.
  4. Tarım arazilerinde; yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgâr perdeleri oluşturma ve erozyonu önleme gayesiyle çiftçilerimiz tarafından talep edilen ve protokolün 2. maddesinin (d) bendinde belirtildiği gibi Orman İdaresi tarafından bedelsiz olarak tahsis edilecek olan fidanları temin ederek dikim için çiftçilere kontrollü olarak verilmesini sağlayacaklardır.
  5. Ziraat Odalarımız, Orman İdaresi ile müştereken fidan dikim etkinliklerini düzenlerken Birliğimizle temas kuracaklar ve bu etkinliklerin basın aracılığıyla duyurulmasını sağlayacaklardır.
  6. Protokolün 6.maddesinin 2. bendinin (e) alt bendi  gereğince tesis edilen ziraat odaları hatıra ormanı’nın, orman İdaresi ile müştereken tespit edilecek yerlerine tanıtım levhaları konmasını takip edeceklerdir.

Bu doğrultuda gereken çalışmaların ivedilikle başlatılarak 2012 yılı sonbaharında uygulamaya geçilmesini ve yapılan çalışmalar hakkında Birliğimize bilgi verilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.

  
                                                                                                                   Ş.Şemsi BAYRAKTAR                                                                                                                   
Genel Başkan 




0 yorum:

Yorum Gönder