26 Kasım 2012 Pazartesi

Organik Tarım Yönetmelik Değişikliği Hk. - 2012/53


T Ü R K İ Y E   Z İ R A A T   O D A L A R I B İ R L İ Ğ İ
UNION OF TURKISH CHAMBERS OF AGRICULTURE
G.M.K Bulvarı No: 25   06440 Demirtepe / ANKARA
Tel: (0.312) 231 63 00 (Pbx) - Fax: (0.312) 231 76 27 
 
 
             Esas Birim :   Tek.Hiz.Krl.Bşk’lığı                                                                                                         Tarih: 23.08.2012
          Genelge No:   53                                                                                                                               Özeti : Organik Tarım Yönetmelik Değişikliği Hk.
 
 
 
 
 
                            ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NA
                            ....................                                                                                                  
            “Organik Tarımın Esasları Ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 14 Ağustos 2012 tarih, 28384 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
18/8/2010 tarihli ve 27676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin “tanımlar”, “organik tarıma başlama”, “organik tarım bitkisel üretim kuralları”, “nakliye ve kesim”, “organik ürünlerin işlenmesi ve ambalajlanması”, “organik ve geçiş süreci ürünlerinin etiketlenmesi”, “organik ürünlerin deoplanması”, “organik ürünlerin taşınması”, “organik ürünlerin pazarlanması”, “kontrol işlemi”, “yetkilendirilmiş kuruluşlarda aranan şartlar”, “yetkilendirilmiş kuruluşların çalışma esasları”, “müteşebbisin sorumlulukları ve uygulanacak yaptırımlar”, “yetkilendirilmiş kuruluşların göndermekle yükümlü oldukları bilgi ve belgeler”, “kontrolörlük kursu, kontrolörlük ve sertifikerlik başvurularında aranacak şartlar” ile “yetki, çalışma usul ve esasları”; geçici maddelerden “kanvansiyonel yem maddeleri oranı”, “yetiştiricilik su ürünleri yavrularının organik olma zorunluluğu”, “organik olmayan çift kabuklu kuluçkahanelerden gelen döller” başlıklı bölümleri ile yönetmeliğin ek-8, ek-9, ek-10, ek-11 ve ek-13’ünde çeşitli değişiklikler yapılmıştır.
 Yönetmelikte tanımlar bölümüne ÇKS ve Türkvet tanımları eklenmiştir. Yönetmeliğin “organik tarıma başlama” başlıklı 6 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri değiştirilmiştir.
 Yönetmeliğn (a) bendinde yapılan değişiklikle birlikte, organik tarıma başlamak isteyen müteşebbislerden, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı il veya ilçe müdürlüğünden alınan güncellenmiş onaylı ÇKS kaydı, hayvancılık işletmeleri için ise Bakanlık il veya ilçe müdürlüğü tarafından verilen ve Türkvet’den alınan onaylı işletme Tescil Belgesi istenecektir. ÇKS kaydı olmayan veya yapılamayan müteşebbisler için ise, müteşebbisin adı, adresi, T.C. kimlik numarası ve vergi numarası, yabancı gerçek kişilerde ise yabancı kimlik numarasını içeren kimlik bilgi ve belgeleri, işletmenin yeri ve konumuna dair bilgiler, kadastro çalışması tamamlanmış alanlarda tapu kaydı, tamamlanmamış alanlarda ise araziye ait kroki, müracaat edilen arazinin veya arazinin kullanım hakkının kendine ait olduğuna dair bilgi ve belgeler istenecektir.
 Yönetmeliğin (b) bendinde değişiklikle birlikte Organik tarım faaliyetinde bulunmak isteyen müteşebbisin, başvurduğu yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme yapacağı; müteşebbisin, organik tarım faaliyetini bireysel olarak yapabildiği gibi, üretici grubu ile de yapabileceği, ancak üretici grubu olması halinde üretici grubunun organik tarım faaliyetini ancak tüzel kişilik altında yapabileceği hükme bağlanmıştır.
          Bilgilerinize rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
   


                                                      Salim ALTAY                                        Vedat KOÇ
                                        Teknik Hizmetler Kurulu Başkan V.                    Genel Sekreter    




Ek-1: “Organik Tarımın Esasları Ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
 
 
 

0 yorum:

Yorum Gönder