15 Kasım 2013 Cuma

TARIM, İŞSİZLİĞİ 2,5 PUAN DÜŞÜRDÜ...

Detay:


TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
“Tarımdaki istihdam, Ağustos ayında da 
6,5 milyonun üzerinde gerçekleşti”
“Nisan’da 6 milyon 58 bin, Mayıs’ta 6 milyon 283 bin,
Haziran’da 6 milyon 474 bin, Temmuz’da 6 milyon 557 bin
olan tarımdaki istihdam, Ağustos’ta 6 milyon 511 bine indi”
“Tarım, sanayiden 1 milyon 547 bin daha fazla istihdam 
sağladı”
“Toplam istihdam, Temmuz ayına göre 139 bin azalarak
25 milyon 960 bine inerken, istihdamda tarımın payı 
yüzde 25,1’de kaldı”
“İşsizliğin daha da artmasını önleyen tarım, kentlerde
işsizliği yüzde 12,4’ten yüzde 11,9’a, kırsalda yüzde 12,3’ten 
yüzde 5,5’e, toplamda 12,3’den yüzde 9,8 indirdi”
-“Tarımda çalışanların yüzde 47,5’i kadın. Çalışan kadınların
yüzde 40’ı tarımda”
 
Ankara – 15.11.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımdaki istihdamın Ağustos ayında da 6,5 milyonun üzerinde gerçekleştiğini belirterek, “”Tarım, yüzde 12,3 olan işsizlik oranını 2,5 puan düşürerek yüzde 9,8’e çekti” dedi.
Bayraktar, bir önceki aya göre Nisan’da 350 bin, Mayıs’ta 225 bin, Haziran’da 191 bin, Temmuz’da 83 bin artan tarımdaki istihdamın, Ağustos ayında da 46 bin azalarak 6 milyon 511 bine indiğini bildirdi.
Şemsi Bayraktar, Nisan’da 6 milyon 58 bin, Mayıs’ta 6 milyon 283 bin, Haziran’da 6 milyon 474 bin olan tarımdaki istihdamın, tarımsal faaliyetin zirveye çıktığı Temmuz’da 6 milyon 557 bine ulaştığını, Ağustos ayında 6 milyon 511 bine gerilediğini belirtti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ağustos ayında toplam istihdamın, 2012’nin aynı ayına göre, 593 bin artarak, 25 milyon 367 binden 25 milyon 960 bine çıktığını vurguladı. Toplam istihdamın, Temmuz ayına göre 139 bin azalarak 26 milyon 99 binden 25 milyon 960 bine indiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Geçen yılın Ağustos ayına göre, hizmetler sektöründe istihdamın 461 bin, sanayide 218 bin arttı. İnşaatta 34 bin, tarımda 53 bin azaldı. Ağustos ayında istihdam, Temmuz ayına göre, tarımda 46 bin, sanayide 27 bin, hizmetlerde 80 bin azalırken, inşaatta 14 bin arttı. İstihdamda tarımın payı, Temmuz ayında olduğu gibi Ağustos ayında da yüzde 25,1 oldu. Buna karşın geçen yıl Ağustos ayına göre tarımın istihdamdaki payı yüzde 25,9 iken bu yıl 0,8 puan azaldı.
Halen tarım, sanayiden 1 milyon 566 bin, inşaattan 4 milyon 714 bin daha fazla istihdam sağladı.”

Tarım işsizliği 2,5 puan düşürüyor

Türkiye’de işsiz sayısının Ağustos’ta 2 milyon 808 bin kişi, işsizlik oranının yüzde 9,8 olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Geçen yıl Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 8,8 düzeyindeydi. Tarım, 6 milyon 511 bin kişiye iş, aş sağlıyor, işsizliği önemli tek hanelere indiriyor. Tarım olmazsa işsizlik oranı çift haneli çıkacak. İşsizliğin daha da artmasını önleyen tarım, kentlerde işsizliği yüzde 12,4’ten yüzde 11,9’a, kırsalda yüzde 12,3’ten yüzde 5,5’e, toplamda 12,3’den yüzde 9,8 indirdi” dedi.
 
Tarımın istihdamdaki payı 
 
Son bir yıllık dönemde mevsimsel oynamalar nedeniyle tarımın istihdamdaki payının yüzde 22,4 ile yüzde 26 arasında değiştiğini belirten Bayraktar, Ağustos ayında hizmetler sektörünün 12 milyon 628 bin, tarımın 6 milyon 511 bin, sanayinin 4 milyon 964 bin, inşaat sektörünün ise 1 milyon 857 bin kişiye istihdam yarattığı bilgisini verdi. Bayraktar, 25 milyon 960 bin olan toplam istihdamın yüzde 25,1’ini tarımın karşıladığını ifade ederek, “Sanayide istihdam yüzde 19,1’de, inşaatta yüzde 7,2’de kalırken, tarımdaki istihdam en düşük olduğu aylarında bile yüzde 22’lerin altına inmiyor. Yaz aylarında yüzde 25’leri aşıyor ve istihdamın dörtte birini karşılıyor. En büyük istihdam kapısı hizmetler sektörü de toplam istihdamda yüzde 48,6 pay alıyor” dedi.

Tarımda çalışanların yüzde 47,5’i kadın

Tarımda çalışan 6 milyon 511 bin kişinin yüzde 52,5’ini erkeklerin, yüzde 47,5’ini kadınların oluşturduğunu bildiren Bayraktar, 3 milyon 416 bin erkek ile 3 milyon 95 bin kadının tarımda istihdam edildiğini belirtti. Türkiye’de 7 milyon 774 bin kadının istihdamda yer aldığını, bunların 3 milyon 538 bininin hizmetler, 3 milyon 95 bininin tarım, 1 milyon 55 bininin sanayi, 56 bininin ise inşaat sektöründe çalıştığını vurgulayan Bayraktar, tarımda çalışanların yüzde 47,5’inin kadın, çalışan kadınların yüzde 40’ının ise tarımda istihdam edildiğini bildirdi. Bayraktar, kadın istihdamında hizmetler payının yüzde 45,7 iken, sanayinin payının yüzde 13,6’da, inşaatın payının yüzde 0,7’de kaldığını vurguladı.
14 Kasım 2013 Perşembe

SÜT TÜKETİMİ ARTIRILMALI..

Detay:


-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineral maddelerin 
yanı sıra A, D, B1, B2, B3, B6, B9, B12 vitaminleri ve protein
içeren en yararlı içecek sütün tüketimi her yaşta çok önemli”
-“Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde son derece 
etkili olduğu için, özel okullar dahil 34 bin 530 okulda 6 milyon 
330 bin 215 ana sınıfı ve ilkokul öğrencisine, haftada 3 gün 
200 mililitrelik süt dağıtılmasını fevkalade önemsiyoruz”
-“Süt üretimi hızla artmaktadır. Geçen yıl yüzde 15,6 artışla
17,4 milyon tonu aşan toplam süt üretimi, bize kısa zamanda
25 milyon tonluk üretime ulaşılacağını göstermektedir”
-“Üretilen sütün tüketilmesi için, sütün yeni yetişen kuşaklara
sevdirilmesi ve çeşitli yollarla tüketiminin artırılması gerekir”
-“Bu çerçevede okul sütü programının devamı ve hatta
programın peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ürünleri, 
bal, fındık, kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesine ve 
mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz”
-“Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, Eylül ayında yüzde 0,9
azalarak 594 bin 386 tona inerken, içme sütü, tereyağı, inek 
peyniri, yoğurt ve ayran üretimi arttı”

Ankara – 14.11.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineral maddelerin yanı sıra A, D, B1, B2, B3, B6, B9, B12 vitaminleri ve protein içeren en yararlı içecek sütün tüketiminin her yaşta çok önemli olduğunu bildirdi.
Bayraktar, sütün çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde son derece etkili olduğu için, özel okullar dahil 34 bin 530 okulda 6 milyon 330 bin 215 ana sınıfı ve ilkokul öğrencisine, haftada 3 gün 200 mililitrelik süt dağıtılmasını fevkalade önemsediklerini belirtti.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, okul sütü programı için ihalenin yapıldığını, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılının ikinci döneminde 303 milyon 850 bin 320 kutu 200 mililitrelik kamuoyunda uzun ömürlü olarak bilinen ısıl işlemden geçmiş (UHT) süt dağıtılacağını, bunun çocukların sağlıklı gelişimini sağlayacağını, sütü çocuklara sevdireceğini vurguladı.

Sanayiye aktarılan inek sütü miktarında azalma

Süt üretiminin hızla arttığını, geçen yıl yüzde 15,6 artışla 17,4 milyon tonu aşan toplam süt üretiminin, kısa zamanda 25 milyon tonluk üretime ulaşılacağını gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Her ne kadar, son aylarda sanayiye aktarılan inek sütü miktarı azalsa da süt üretiminin arttığını rakamlar bize gösteriyor. Mayıs ayından bu yana sanayiye aktarılan inek sütü miktarı azalıyor. En son Eylül ayında sanayiye aktarılan inek sütü, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 azalarak 599 bin 773 tondan 594 bin 386 tona indi. Ocak-Eylül dönemleri itibarıyla 2012 yılında 6 milyon 155 bin 716 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, bu yıl yüzde 1,58 azalarak 6 milyon 58 bin 237 tona geriledi. 2012 yılında 7 milyon 932 bin 485 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, bu yıl Eylül ayı itibarıyla 12 aylık dönemde 7 milyon 835 bin 6 tona indi. Buna karşın Eylül ayında içme sütü üretiminin yüzde 8,9, tereyağı üretiminin yüzde 8,7, inek peyniri üretiminin yüzde 0,9, yoğurt üretiminin yüzde 3,8, ayran üretiminin yüzde 8,4 arttığını görüyoruz.”

Programın çeşitli gıdalarla çeşitlendirilmesi gerekir

Üretilen sütün tüketilmesi için sütün yeni yetişen kuşaklara sevdirilmesi ve çeşitli yollarla tüketiminin artırılması gerektiğini, bunlardan birinin de 60 ülkede uygulanan okul sütü programları olduğunu belirten Bayraktar, “Bu çerçevede okul sütü programının devamı ve hatta programın peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ürünleri, bal, fındık, kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesine ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Kişi başına içme sütü tüketimi Türkiye’de 15 litre, AB’de 33 litre

Türkiye’de kişi başına içme sütü tüketiminin yıllık 15 litrede kaldığını, buna karşın ABD’de 25, AB ülkelerinde 33 litreyi bulduğunu bildiren Bayraktar, içme sütü tüketiminin bu seviyelere çıkarılmasının, üretim artışı nedeniyle gerçekleştirilmesinin hiç de zor olmayacağına dikkati çekti.
Bayraktar, süt üretiminin ve dolayısıyla hayvancılık sektörünün sıkıntıya girmemesi için fiyat istikrarının çok önemli olduğunu, piyasaya müdahale etmek amacıyla kurulmuş olan Et ve Süt Kurumu'nun, en kısa zamanda devreye girerek fiyatların maliyetlerin üzerinde şekillenmesini sağlayacak ve sanayicileri rekabete zorlayacak tedbirler alması gerektiğini vurguladı.
4 Kasım 2013 Pazartesi

TARIMDA ÜRETİCİ TÜKETİCİ MAKASI BİR TÜRLÜ DARALMIYOR...

Detay:

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: 
-“Tarımda üretici fiyatları Ekim ayında yüzde 4,43, 10 aylık 
dönemde yüzde 4,06 artsa da yıllıkta artış yüzde 0,59’da  
kaldı. On iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 2,71 düştü” 
-“Ekim ayında tüketicide gıda ve alkolsüz içeceklerde  
fiyatlar yüzde 3,91 arttı” 
-“Üretici fiyatlarında sanayide Ekim ayında fiyat artışı 
yaşanmazken, yıllık artış yüzde 8,03’ü buldu. Tarımdaki 
düşük artış, enflasyonu yüzde 6,77’de tuttu” 
-“Tarımda, üretici fiyatlarındaki yüzde 0,59 artışa karşın,
gıda ve alkolsüz içeceklerde enflasyonun yüzde 11,13’e  
ulaşması, üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarına yansımadığını 
gösteriyor” 
-“Üreticiden tüketiciye yüzde 500’lere varan fiyat farkı var. 
Maydanozda yüzde 500 olan fark, ıspanakta yüzde 444,64’ü, 
elmada yüzde 384,97’yi, lahanada yüzde 329,22’yi, pırasada 
yüzde 313,79’u buluyor” 
-“Ekim ayında market fiyatlarına bakıldığında; 13 üründe  
fiyat değişimi olmazken, 6 üründe azalma, 15 üründe ise  
fiyat artışı görüldü” 
-“Üretici fiyatlarına bakıldığında ise 6 üründe fiyatlar  
bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 8 üründe azalma,  
16 üründe ise fiyat artışları meydana geldi”  
-“Market fiyatlarında en fazla fiyat düşüşü yüzde 16,68 ile  
kuru soğanda, en fazla fiyat artışı yüzde 42,14 ile  
sivri biberde görüldü” 
-“Üretici fiyatlarında ise limon fiyatı yüzde 24,23 düşerken,  
domatesin fiyatı yüzde 95,88 arttı” 

Ankara – 04.11.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda Ekim ayında Üretici Fiyatları Endeksinde (ÜFE) artış olduğunu bildirerek, “Tarımda üretici fiyatları Ekim ayında yüzde 4,43, 10 aylık dönemde yüzde 4,06 artsa da yıllıkta artış yüzde 0,59’da kaldı. On iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 2,71 düştü” dedi. 
Bayraktar, Ekim ayında tüketicide gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatların yüzde 3,91 arttığını belirtti. 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklama yapmaya devam ettiklerini bildirdi. 
Şemsi Bayraktar, Ekim ayı genel enflasyonun üretici fiyatlarında yüzde 0,69, tüketici fiyatlarında yüzde 1,80 arttığını vurguladı.  
Bayraktar, şunları kaydetti: 
“Tarımda üretici fiyatları 10 aylık dönemde yüzde 4,06, son bir yıllık dönemde yüzde 0,59 arttı. On iki aylık ortalamalara göre yüzde 2,71 geriledi. Buna karşın genel üretici fiyatları enflasyonunun Ocak-Ekim dönemini kapsayan 10 ayda yüzde 5,15, son bir yıllık dönemde yüzde 6,77, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3,93 arttı. 
Üretici fiyatları Ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,15, elektrik, gaz ve suda yüzde 0,24 arttı. İmalat sanayinde yüzde 0,08 geriledi. Üretici fiyatlarında sanayide Ekim ayında fiyat artışı yaşanmazken, yıllık artış yüzde 8,03’ü buldu. Tarımdaki yüzde 0,59’luk düşük artış, enflasyonu yüzde 6,77’de tuttu.”  
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, genel TÜFE’nin Ekim ayında yüzde 1,80, geçen yılın Aralık ayına göre (10 aylık) yüzde 6,90, yıllık bazda yüzde 7,71, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,32 arttığını, gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatlarının Ekim ayında Eylül ayına göre yüzde 3,91, Aralık ayına göre yüzde 9,56, geçen yıl Ekim ayına göre yüzde 11,13, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,17 arttığını bildirdi. 
Yıllık üretici enflasyonunun genel tarımda yüzde 0,59, balıkçılıkta yüzde 39,83, arttığını, tarım ve avcılıkta yüzde 0,05, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 5,07 gerilediğini vurgulayan Bayraktar, Ekim ayında aylık bazda tarım, avcılıkta yüzde 4,47, balıkçılıkta yüzde 5,71, ormancılık, tomrukçulukta yüzde 1,57 arttığını belirtti.  
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımda, üretici fiyatlarındaki yüzde 0,59 artışa karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerde enflasyonun yüzde 11,13’e ulaşmasının, üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarına yansımadığını gösterdiğine dikkati çekti. 

Üreticiden tüketiciye yüzde 500’lere vardan fark   

Üreticiden tüketiciye yüzde 500’lere varan fiyat farkı var olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: 
“Maydanozda yüzde 500 olan fark, ıspanakta yüzde 444,64’ü, elmada yüzde 384,97’yi, lahanada yüzde 329,22’yi, pırasada yüzde 313,79’u buluyor. Üreticide demeti 13 kuruş olan maydanoz, markette 78 kuruştan, kilogramı 58 kuruş olan ıspanak 3 lira 16 kuruştan, kilogramı 64 kuruş olan elma 3 lira 12 kuruştan, kilogramı 39 kuruş olan lahana 1 lira 65 kuruştan, kilogramı 58 kuruş olan pırasa 2 lira 40 kuruştan satılıyor. Bu ürünlerin dışında salatalık, sivri biber, patlıcan, kabak, karnabahar, kuru soğan, mandalina, limon, armut, kuru kayısıda üretici ile market fiyatları arasında yüzde 200’ün üzerinde fiyat farkı var.”  
Bayraktar, aylık artışın yüzde 10’u geçtiği ürünlere bakıldığında, Ekim ayında hem marketlerde hem de üreticide fiyatı en fazla artan ürünlerin domates, patlıcan ve kabak olduğunu, bu ürünleri, marketlerde patates ve salatalığın, üreticide ise kuru incir, Antep fıstığı, pirinç, yeşil mercimek, pirinç, yumurta, salatalık ve zeytinyağının izlediğini belirtti. 
Şemsi Bayraktar, “Market fiyatlarında en fazla fiyat düşüşü yüzde 16,68 ile kuru soğanda, en fazla fiyat artışı yüzde 42,14 ile sivri biberde görüldü. Üretici fiyatlarında ise limon fiyatı yüzde 24,23 düşerken, domatesin fiyatı yüzde 95,88 arttı” dedi. 

Market fiyatlarındaki değişimler 

Bayraktar, Ekim ayı itibarıyla market fiyatlarına bakıldığında; 13 üründe bir ay öncesine göre fiyat değişimi görülmezken, 6 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirtti.  
Ekim ayında, kırmızı mercimek, pirinç, maydanoz, elma, nohut, yeşil mercimek, kuru kayısı, kuru incir, fındık, süt, zeytinyağı, mısırözü yağı ve tavuk eti fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 16,68 oran ile en fazla kuru soğanda olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: 
“Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 16,24 ile limon, yüzde 11,85 ile sivri biber, yüzde 2,42 ile yeşil fasulye, yüzde 1,42 ile Ayçiçek yağı, yüzde 0,24 ile kuzu eti izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 42,14 oran ile domateste görüldü.  
Domatesteki fiyat artışını yüzde 24,89 ile patlıcan, yüzde 12,02 ile kabak, yüzde 11,66 ile patates, yüzde 11,09 ile salatalık, yüzde 9,83 ile havuç, yüzde 6,18 ile yumurta, yüzde 3,74 ile marul, yüzde 3,11 ile armut, yüzde 2,83 ile kuru fasulye, yüzde 2,14 ile yeşil soğan, yüzde 1,40 ile antep fıstığı, yüzde 1,16 ile kuru üzüm, yüzde 1,10 ile toz şeker, yüzde 0,83 ile dana eti takip etti.” 

Üretici fiyatlarındaki değişimler 

Ekim ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında; 6 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 8 üründe azalma, 16 üründe ise fiyat artışları olduğu bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti: 
“Ekim ayında, maydanoz, elma, armut, kuru kayısı, kuru üzüm ve süt fiyatlarında değişim meydana gelmedi. 
Fiyat düşüşü yüzde 24,23 oran ile en fazla limonda görüldü. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 15,69 ile kuru soğan, yüzde 9,84 ile yeşil fasulye, yüzde 4,76 ile nohut, yüzde 3,06 ile sivri biber, yüzde 2,86 ile havuç, yüzde 1,25 ile dana eti, yüzde 1,15 ile kuzu eti izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 95,88 oran ile domateste oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 56,77 ile patlıcan, yüzde 55,01 ile kabak, yüzde 25 ile kuru incir, yüzde 17,50 ile Antep fıstığı, yüzde 15,68 ile pirinç, yüzde 15,63 ile yeşil mercimek, yüzde 11,37 ile yumurta, yüzde 10,22 ile salatalık, yüzde 10 ile zeytinyağı, yüzde 7,27 ile patates, yüzde 6,76 ile yeşil soğan, yüzde 6,43 ile kırmızı mercimek, yüzde 3,70 ile marul, yüzde 3,65 ile kuru fasulye, yüzde 2,65 ile fındık izledi. 

Fiyat değişimlerinin nedenleri 

Bayraktar, fiyatı artan ürünlerden domates, patlıcan, kabak, salatalıkta tarla ürünlerinde hasadın bittiğini, arzın örtü altı üretimden elde edilmeye başlandığını buna bağlı olarak fiyatların arttığını belirtti. Antep fıstığı ve fındıkta bu yıl rekoltenin düşük olmasının fiyat artışına yol açtığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: 
“Kuru incirde üreticinin elindeki ürünün azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış oldu. Pirinçte üretici fiyatı yeni mahsule ait olduğundan, fiyat artışı geçen yılın ürünü ile kıyaslama yapılmasından kaynaklanmaktadır. Zeytinyağında görülen artışta rekoltede meydana gelen düşüş etkili olmuştur. Patateste ekim alanlarındaki daralmaya bağlı olarak rekoltede meydana gelen düşüş fiyat artışına yol açtı. 
Limonda hasat ve pazarlama dönemi olması nedeniyle fiyatlarda bir miktar düşüş yaşandı. Kuru soğanda talepteki daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi.” 
Bayraktar, genel olarak değerlendirildiğinde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiğinin görüldüğünü belirtti.