-Kadın çiftçi eğitimi sertifika töreni…
-TZOB’un ev sahipliğinde Sakarya’da yapılan törene
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve
Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile TZOB Genel
Başkanı Şemsi Bayraktar katıldı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, Kadın Çiftçi Eğitimi
Protokolü kapsamında, eğitimlere katılan kadın
çiftçilerimize zirai kredilerde, devlet desteklerinde,
projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istiyoruz”
-“Eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi,
muhtaç kadın çiftçilerimize, mevcut Kırsal Alanda Sosyal
Destek projelerinden faydalanma imkânının sağlanmasını da
talep ediyoruz”
-“Unutulmamalıdır ki, kadınlar ekonomik ve sosyal alanda
güçlendirildiğinde, ekonomik büyümeyi, sosyal gelişmeyi
ve sürdürebilir kalkınmayı sağlarlar, liderlik ve değişimin
temsilcisi olurlar”
-“Kadınlarımıza en az erkekler kadar hatta onlardan daha
fazla eğitim verilmesi, tarımımıza da çağ atlatır”
-“81 ilde en az 1 milyon kadın çiftçimize ulaşmak hedefimiz
olsun. Gelin 1 milyon kadın çiftçimize ulaşalım, onlara
eğitim ve destek verelim. Hem onların hayatını, hem de
ülkemizin kaderini değiştirelim”
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin:
-“Eğitimli bir kadın, dalga dalga bütün toplumunu aydınlatıyor.
O yüzden biz Başbakanımızın önderliğinde bu işi çok
önemsiyoruz"
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker:
-“Kadınların eğitimi, ailenin ve toplumun eğitimi anlamına
geliyor. Toplumun geleceğine yatırım yapacaksak, eğitim
düzeyi yüksek nesiller yetiştireceksek, kadın eğitimine
her alanda mutlaka daha fazla emek sarf etmeli, daha fazla
dikkat göstermeliyiz"
Sakarya – 09.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, Kadın Çiftçi Eğitimi Protokolü kapsamında, eğitimlere katılan kadın çiftçilere zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istediklerini bildirerek, “Eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize, mevcut Kırsal Alanda Sosyal Destek projelerinden faydalanma imkânının sağlanmasını da talep ediyoruz” dedi.
Bayraktar, kadınlarımıza en az erkekler kadar hatta onlardan daha fazla eğitim verilmesinin, tarıma çağ atlatacağını vurgulayarak, “81 ilde en az 1 milyon kadın çiftçimize ulaşmak hedefimiz olsun. Gelin 1 milyon kadın çiftçimize ulaşalım, onlara eğitim ve destek verelim. Hem onların hayatını, hem de ülkemizin kaderini değiştirelim” diye konuştu.
TZOB’un ev sahipliğinde Sakarya’da, Elmas Garden Inn Oteli’nde yapılan “Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni”ne, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar katıldı.
Törende, Sakarya ilinde Kadın Çiftçi Eğitimi’ne katılan 322 kadına sertifikaları verildi.
Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında, 14 Mayıs 2012 Dünya Çiftçiler Gününde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda kadın çiftçilerin eğitimi konusunda protokol imzaladıklarını hatırlattı.
Protokol çerçevesinde, 5 pilot ilde kadın çiftçi eğitimlerinin tamamlandığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bugün, Sakarya il ve ilçelerinden, eğitimlere katılan 322 kadın çiftçimize sertifikalarını vermek üzere bu etkinliği gerçekleştirmekteyiz. Kadın Çiftçi Eğitimi protokolünde, temsilcisi olmaktan onur ve gurur duyduğumuz kadın çiftçilerimiz adına yer aldık. Dünyada ve ülkemizde önemli rollere sahip olan kadınlarımız, tarım sektörünü de sırtında taşıyorlar. Ülkemizde değişik platformlarda kadın çiftçilerin güçlendirilmesiyle ilgili organizasyonlara Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak iştirak ettik ve destek verdik, vermeye de devam ediyoruz.”
-Eğitim çalışmaları çok hızlı tamamlandı-
İmzaladıkları, bu protokol kapsamında yapılan eğitim çalışmalarının çok hızlı bir şekilde tamamlandığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“İlki İzmir’de gerçekleşen kadın çiftçi eğitime 104, Kayseri'de 105, Diyarbakır'da 102, Gaziantep'de 138 ve Sakarya'da ise 322 kadın çiftçimiz katıldı. Eğitimlere, ilçeler arasında en çok katılım 93 kadın çiftçiyle Sakarya’nın Akyazı ilçemizde olmuştur. Kadın çiftçilere yönelik eğitimlere başlamadan önce, Ankara'da bakanlıkların 185 uzmanına eğitici eğitimi verildi. Ana eğitim konuları olarak; İklim Değişikliği ve Kadın, Kooperatifçilik ve Kadın, Girişimcilik, Liderlik ve Kadın, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Haklarımız, Sosyal Güvenlik belirlendi.
Bu eğitim konularının yanı sıra Sakarya’daki kadın çiftçilerimize, ilden gelen talep üzerine; Çilek yetiştiriciliği, Kivi yetiştiriciliği ve budama yöntemleri, Gıda hijyeni ve gıda muhafazası, Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Karışık sebze yetiştiriciliği, Sebzelerde gübreleme, Örtü altı ve açık arazide sebze yetiştiriciliği, Zirai mücadele ilaçlarının kullanımında dikkat edilecek noktalar, bilinçsiz ilaç kullanımının çevreye, ürüne ve insan sağlığına etkileri, Hayvan bakımı ve beslemesi, süt sığırcılığı yetiştiriciliği, hastalık ve sağım yöntemleri konularında eğitimler gerçekleştirildi.”
-50’inci yılında TZOB-
TZOB’un 50’inci yılında, Türkiye genelinde il ve ilçelerin yüzde 86'sında oda kuruluşunu tamamladığını bildiren Bayraktar, “757 ziraat odamızın yüzde 65’i kendi binasına sahip ve odalarımızın 75'inde toprak tahlil laboratuvarı var. Yine odalarımızın yüzde 44’ünün tarımsal araç ve makine parkı bulunuyor. Çiftçimize hizmet için bu imkanların daha da artırılması için çalışıyoruz” dedi.
Ziraat Odalarının talepleri doğrultusunda çeşitli projeler hazırlandığını ve uygulandığını belirten Bayraktar, ziraat odaları ve TZOB’un kırsal kalkınmayla ilgili 200 projesinin 108’i onaylandığını ve bu suretle Avrupa Birliği hibelerinden çiftçilerin daha fazla faydalanmasının sağlandığını vurguladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 13 Mayıs 2013'te Genel Merkezimizin yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bayraktar, TZOB olarak otomasyon sistemi ihalesi yaptıklarını, 2014 yılında tamamlamayı planladıkları otomasyon sistemiyle çiftçilere daha iyi hizmet sunacaklarını söyledi.
Bakanlıklarla eğitim konusunda çeşitli protokoller imzaladıklarına dikkati çeken Bayraktar, şöyle dedi:
“Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, eğitime fevkalade önem veriyor, her şeyin üzerinde tutuyoruz. Geçtiğimiz ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile birlikte, eğitim merkezi ve sosyal tesisimizin temelini attık. TZOB Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisimizi çok amaçlı hizmet verecek şekilde projelendirdik.
Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisimizi tamamladığımızda, kadın çiftçi eğitimlerini ve etkinliklerini tesislerimizde gerçekleştirebileceğiz.
Sizlere de buradan birşeyin daha müjdesini vermek istiyorum. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ziraat odalarımız olarak, 81 ilimizde ziraat odaları kadın kurulları ve gençlik kurulları oluşturacağız. Konuya ilişkin mevzuat çalışmamızın son aşamasına geldik.”
-“Tarım teknolojisindeki yenilikleri kadınlara doğrudan ulaştırabildik”-
Verdikleri eğitimlerle, tarım teknolojisindeki yenilikleri kadınlara doğrudan ulaştırabildiklerini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Kadın çiftçilerimizin eğitimlerde öğrendiklerini, çocuklarına, yani geleceğin çiftçilerine ve diğer kadın çiftçilere de aktarmalarını umut ediyoruz.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, Kadın Çiftçi Eğitimi Protokolü kapsamında, eğitimlere katılan kadın çiftçilerimize zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istiyoruz. Böylelikle vereceğimiz sertifikaların kadın çiftçilerimiz için bir anlam ve değer ifade edeceğini düşünüyoruz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker de kabul ederlerse, eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize, mevcut Kırsal Alanda Sosyal Destek projelerinden faydalanma imkânının sağlanmasını talep ediyoruz.
Sosyal Destek programı ile kırsal alanda ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan kişi ve ailelere en uygun organizasyonla, gelir seviyesini yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, istihdamı artırma, üretilen ürünleri mahallinde değerlendirme ve pazarlama alanlarında gerekli maddi ve teknik desteği zamanında ulaştırarak, onların üretime katılmaları ve üretimde sürekliliklerinin sağlanması hedeflenmektedir.
İşte tam da bu noktada 3 kurumun imzalamış olduğu bu protokolle birlikte, eğitim alan kadın çiftçilerimizin, kırsal alanda sosyal destek projesiyle entegre edilmesinin çok yerinde olacağına inanıyorum.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, bakanlıklarımıza konuyla ilgili talebimizi sözlü olarak ilettik ve toplantı talebinde de bulunduk. Sayın bakanlarımız da talimatlandırır ise daha hızlı sonuca ulaşacağız.”
-Sosyal güvenlikte en mağdur kesim kırsaldaki kadınlar-
Türkiye’de tarımsal istihdamda en fazla ihmal edilen konulardan birinin de herkesin malumu olduğu üzere sosyal güvenlik olduğunu belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sektördeki en mağdur kesimi de kırsal alandaki kadınlarımız oluşturmaktadır.
Kadın çiftçilerimizin Sosyal Güvenlik sistemine katılımının desteklemesi yönünde teşvik edici önlemlere acil ihtiyaç duyulmaktadır.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği adına Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi olmam sıfatıyla kadın çiftçilerimizin sorunlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu gündemine her zaman taşımaya ve onların sesi olmaya çalıştım.
2011 yılında, 1994 yılından prim kesintisi olan çiftçilerimize geriye yönelik borçlanma hakkı getirildi. Ancak kanun gereği, 1994-2003 yılları arası dönem için, aile reisi olmayan kadın çiftçilerimiz borçlanamadılar. Çabalarımızla, 26 Ocak 2012 tarihinde 6270 Sayılı Kanun ile 2 Ağustos 2003 öncesi kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyette bulunan kadın çiftçiler için getirdiği farklı uygulama tümüyle kaldırıldı ve kadın çiftçilerimizin mağduriyeti giderildi. İlgili bakanlarımıza ve bu konuda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.
27 Haziran 2012 tarihli genelgeyle 6270 Sayılı Kanunla getirilen düzenlemeye istinaden tescil tarihlerindeki değişiklik nedeniyle sigortalılık durumları değişen kadın çiftçilerimiz, yine, Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda, hak kazandıkları dönem için gecikme cezası ve gecikme zammı ödemediler.
Tarım Bağ-Kur’una tabi, kendi hesabına çalışan ve Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altına girmemiş olan yaklaşık 2 milyon çiftçimize, sigortalı hale gelmesi için 2008 yılında, her ay için 30 gün yerine, 15 gün üzerinden prim ödeme kolaylığı getirilmişti. 15 günlük süre her yıl 1 gün artırıldı ve günümüzde 20 güne çıkarıldı. Çiftçilerimiz, bu primleri ödemekte zorlanmaktadır. Sigorta primlerinde indirime gidilmesi ya da sigorta primi desteği verilmesi gerekmektedir.”
-“Sigorta primlerinde tarımda çalışan kadınlara pozitif
ayrımcılık yapılmalı”-
Tarımda çalışan kadın çiftçilerin ödemesi gereken sigorta primleri için de pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “prim miktarının yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylelikle ülkemizde tarımda çalışan kadınların üretim alanındaki gelir düşüklükleri, sosyal güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek, kadınları, eşlerinin sosyal güvenliğine bağımlı kalmaktan kurtaracaktır” dedi.
Kadın çiftçilerin diğer sigortalı kadınlarda olduğu gibi doğum borçlanması kapsamında, hamilelikte geçen süreleri borçlanabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması fevkalade önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Bu konuyla ilgili mevzuat değişikliği önerimizi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ilettik. Üretimin her aşamasına aktif bir biçimde katılan kadın çiftçilerimiz için bunları yapmak zorundayız. Bunu boynumuzun borcu olarak görmeliyiz” diye konuştu.
-“Eğitimlerde kadın çiftçilerimizden çok olumlu yansımalar aldık”-
Kadınların yatırım yapma ve risk alma yeteneklerini kısıtlayan ve küreselleşme karşısında dezavantajlı bir konumda olmalarına neden olan sorunlara çözüm bulmanın ve öneriler geliştirerek uygulamaya geçmenin büyük önem taşıdığını bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Gelir açısından eşine bağımlı olan kadın çiftçilerimiz, sermayeye sahibi değiller. Bundan dolayı yatırım desteklerinde devletin yüzde 70 destekte bulunması sorunu çözmekte yetersiz kalmaktadır. Yatırım harcamasının başlangıçta tümünü yapmak, kredi için teminat göstermek kadınlarımız için imkansızdır. Unutulmamalıdır ki, kadınlar ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde, ekonomik büyümeyi, sosyal gelişmeyi ve sürdürebilir kalkınmayı sağlarlar, liderlik ve değişimin temsilcisi olurlar.
Sonuç olarak, kadın çiftçilerimize doğrudan eğitim vermeyi çok önemli buluyoruz. Kadınlarımıza en az erkekler kadar hatta onlardan daha fazla eğitim verilmesi, tarımımıza da çağ atlatır.
Düzenlediğimiz eğitimlere katılan kadın çiftçilerimizden de çok olumlu yansımalar aldık.
Sayın Bakanlarımız uygun görürler ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı olarak, kadın çiftçi eğitimlerinde yola devam diyorum. 81 ilde en az 1 milyon kadın çiftçimize ulaşmak hedefimiz olsun. Gelin 1 milyon kadın çiftçimize ulaşalım, onlara eğitim ve destek verelim. Hem onların hayatını, hem de ülkemizin kaderini değiştirelim.”
-Bakan Fatma Şahin-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, tarımda kadın çiftçilerin eğitimini önemsediklerini belirterek, "Eğitimli bir kadın, dalga dalga bütün toplumunu aydınlatıyor. O yüzden biz Başbakanımızın önderliğinde bu işi çok önemsiyoruz" dedi.
Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni'nde konuşan Şahin, bir yandan kişi başına düşen milli geliri artırmaya, diğer yandan kalkınmayı ve insanların yaşam kalitesini yükseltmeye çalıştıklarını söyledi.
"Küreselleşme, çevre, göç ve kentleşme" dedikleri birçok sorunu çözme gücüne ulaşmak için çalıştıklarını kaydeden Şahin, "Küresel sorunları nasıl çözeceğiz' diye baktığımızda 3 temel konu üzerinde çok yüksek bir emele ulaşacağımıza inanıyoruz. Toprak, su ve üçüncüsü enerji. Dolayısıyla toprağını ve suyunu, ekmeğini iyi kullanan, verimliliği esas gören ülkeler, geleceğe dair bütün hedeflerine ulaşmada başarılı olacaklar" diye konuştu.
-"Kalkınmanın özü bireydir"-
"Ne kadar iyi hukuk devleti olursak olalım, ne kadar iyi yasa çıkartırsak çıkaralım, sonuçta ne kadar mali destek verirsek verelim, kalkınmanın özü bireydir" diyen Şahin, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla çalıştıklarını vurguladı.
İnsanları her alanda birinci sınıf vatandaş yapabilmenin yolunun kalkınmadan geçtiğini ifade eden Şahin, şunları söyledi:
"İşte tam burada da toprak en büyük ilaç, en büyük derman. Toprak, alın teri, emek, tevazu, alçak gönüllük. Toprağı bu kadar güçlü kılan şey, kadınlarımız, çiftçilerimiz. Kadınlarımızın bu alanda bilgili olması bizim geleceğe dair aslında duygusal bir talebimiz değil, akıllı bir ekonominin temel felsefesidir. Dolayısıyla bugün Sakarya'da yaptığımız, Türkiye'nin genelinde imzaladığımız protokolün gereğini yapmak en büyük görevimiz. Biz 10 yıl önce bu eksikliği gördüğümüz için medeniyet yolculuğumuzda kadının ve erkeği kalkınmanın bir parçası yapmamız gerektiğini inandık.”
- “Tarımda kadın çiftçilerimizin eğitimli olmasını çok önemsiyoruz"-
İstihdam, sağlık ve eğitim alanında çok önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Şahin, kız çocuklarının eğitiminde pozitif ayrımcılık yaparak, kızları ve erkekleri eşit eğitim imkanına kavuşturduklarını dile getirdi.
"Benim ülkemde artık her çocuk sigortalı doğuyor, anası-babası, sosyal güvencesi ne olursa olsun, 18 yaşına kadar sağlık güvencelerinden ücretsiz faydalanıyor" diyen Şahin, bundan dolayı anne ve bebek ölüm oranlarını Avrupa Birliği (AB) ortalamalarına getirdiklerini belirtti.
Söz konusu gelişmeyi Türkiye'den milli geliri 10 kat fazla olan İskandinavya ülkelerinde anlattıklarında, "bunu nasıl başardınız" şeklinde sorularla karşılaştıklarını aktaran Şahin, şöyle devam etti:
"Mesela para değil. Mesele bu parayı nasıl kullanacağın? Bu parayı öncelikle nereye harcayacağın önemli. Bugün yoksullukla mücadele ediyorsak, kadının statüsünün yükseltmeye çalışıyorsak, bu temel felsefeye öncelik veriyoruz. Tarımda kadın çiftçilerimizin eğitimli olmasını çok önemsiyoruz. Her zaman eğitimli kadınlarımızın iş bulması, beraberinde çocuğunu yetiştirmesi, ailenin değişimini, dönüşümünü, toplumun değişimini, dönüşümünü etkiliyor. Eğitimli bir kadın, dalga dalga bütün toplumunu aydınlatıyor. O yüzden Başbakanımızın önderliğinde bu işi çok önemsiyoruz. Her alanda... Yalnızca çiftçilik alanında değil, sanayide, hizmet sektöründe, kadınımızın ne ihtiyacı varsa, onu yukarıya taşımak, ihtiyaçlarını gidermeyi büyük bir görev gördük."
Şahin, çözüm makamı olduklarını, sorunları çok hızlı çözdüklerini, sosyal güvenliğin ve kadınların kendilerini güvende hissetmelerinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Kadınları pozitif ayrımcılıkla desteklediklerini dile getiren Şahin, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü bünyesinde kadınların güçlenmesiyle ilgili projeleri hayata geçirdiklerini, kadınları güçlendiren bütün projeleri desteklediklerini sözlerine ekledi.
-Bakan Mehdi Eker-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kadınların eğitiminin, ailenin ve toplumun eğitimi anlamına geldiğini belirterek,"Toplumun geleceğine yatırım yapacaksak, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştireceksek, kadın eğitimine her alanda mutlaka daha fazla emek sarf etmeli, daha fazla dikkat göstermeliyiz" dedi.
Eker, kadınların birçok alanda olduğu gibi tarım alanında da donanımlarının artmasını önemsediklerini, o nedenle projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Mehdi Eker, 5 pilot ilde kadın çiftçilerinin eğitildiğini kaydederek, kadın çiftçilere teşekkür etti.
Başbakan Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye'nin siyasi, ekonomik, sosyal ve iktisadi sorunlarını çözdüklerini vurgulayan Eker, şunları anlattı:
"En önemli reformlardan bir tanesi 2010 tarihinde milletimizin önüne koyduğumuz reform paketi, anayasa değişikliğiydi. Eksiden Türkiye'de negatif ayrımcılık vardı. Bunu pozitif ayrımcılığa dönüştürecek referandumla anayasa değişikliği yaptık. Kadınlarla ilgili atılacak adımlar, yapılacak çalışmalar, projeler Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık iddiasıyla daha önce yapılamıyordu.
Bu adımların Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olmayacağına dair hüküm koyduk. Bu, Türkiye'de kadına verilen önemin, kadının toplumsal hayatımızdaki rolünü bütün etkinliğiyle hissetmesini sağlayacak bir dizi gelişmenin temel adımıdır. Bugün bu çalışmalar da aslında bunun bir uzantısıdır."
- "Kadının eğitimi, ailenin eğitimidir"-
Eker, kadın çiftçilerin eğitimine destek verdiklerini dile getirerek, veteriner hekimler ve mühendisliğin çeşitli branşlarında çalışan 10 bin kişiyi köylere gönderdiklerini kaydetti.
"Eskiden çiftçiler, il ve ilçe merkezlerindeki tarım müdürlüklerine gider, bir şey öğrenmeye çalışırlar" diyen Eker, şöyle konuştu:
"Mühendis ve veteriner hekim köylere gidecek, çiftçiyle birlikte yaşayacak. Mesaisini bulunduğu köyde geçirecek 10 bin personeli görevlendirdik. Bunun şu anda yüzde 30'u bayanlardan oluşmakta. Buna da özellikle biz dikkat ediyoruz. Kadının eğitimi, ailenin eğitimidir. Ailenin eğitimi de toplumun eğitimidir. Bunun esas sırrı budur. Toplumun geleceğine yatırım yapacaksak, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştireceksek, kadın eğitimine her alanda mutlaka daha fazla emek sarf etmeli, daha fazla dikkat göstermeliyiz."
Eker, girişimcilik, organik tarım, zirai mücadele, sağlıklı beslenme, liderlik ve işletmecilik gibi birçok alanda kadınlar için kurs açtıklarını, kadın çiftçilerden faydalandığını vurguladı.
Kadın çiftçilere yönelik projelere de değinen Eker, tarımsal eğitim gibi çeşitli konularda düzenlenen toplantılardan bugüne kadar 1 milyon 600 bin kadın çiftçinin istifade ettiğini aktardı.
Eker, 43 kadın kooperatifi üyelerini bir araya getirecekleri bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.
-Sakarya Valisi Mustafa Büyük-
Sakarya Valisi Mustafa Büyük, konuşmasında, Sakarya ile ilgili bilgiler verdi. Sakarya’nın 145 bin hektar tarım alanına sahip olduğunu bildiren Mustafa Büyük, il hasılasının yüzde 20’sinin tarımdan sağlandığını, ilde tarımda istihdam edilen nüfusun ise ildeki toplam istihdamın yüzde 50’sini oluşturduğunu söyledi.
-Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu-
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da Sakarya başarılı bir kadın çiftçi eğitimi yapıldığını bildirdi. 5 pilot ilden birinin Sakarya olmasından dolayı memnun olduklarını belirten Toçoğlu, “En fazla katılım da Sakarya’da olmuş. Bundan çok memnun kaldık. Büyükşehir belediyesi olarak burada böyle bir toplantı düzenlendiği için teşekkür ediyorum. İki bakanımızı ilimizde ağırlamaktan dolayı mutluyuz” dedi.
-AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam-
AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam da ekonomik gelişmede kadının önemli bir yeri bulunduğunu söyledi. Okuduğu bir makalade kadının tarımda istihdamının artırılmasının ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacağına değinildiğini aktaran Ayşenur İslam, kadın çiftçi eğitimin bu açıdan çok önem taşıdığına vurgu yaptı.
-Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı
Şener Bayraktar-
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Şener Bayraktar, konuşmasında Sakarya’daki eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. En yoğun kadın çiftçi eğitimi programını 93 kişiyle Akyazı ilçesinde ve genel olarak 322 kişiyle Sakarya ilinde gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, iyi planlanmış ve hedefi iyi tespit edilmiş eğitim çalışmalarının başarılı bir şekilde tamamlandığını bildirdi. Şener Bayraktar, “eğitim çalışması yerinde bir eğitim çalışması olmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Eğitim çalışmaları devam etmelidir” dedi.
-Kadın çiftçi Sibel Baykal-
Kadın çiftçiler adına konuşan Sapanca İlçesi’nden Sibel Baykal, “devletimiz kurumsal olarak kadına ayrımcılık ve şiddeti görmüş, tedbir almaya başlamıştır. Eğitim çalışmaları ve verilen teşvikler için teşekkür ederim. Bakanlarımız Mehdi Eker ve Fatma Şahin ile Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a desteklerinin devamı inancıyla tüm kadın çiftçilerimiz adına saygılarımı sunarım” dedi
Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya milletvekilleri Ali İhsan Yavuz, Ayhan Sefer Üstün, Hasan Ali Çelik ve Ayşenur İslam, eğitim programını başarıyla tamamlayan kadın çiftçilere sertifika verdi.
Eker, Şahin ve Bayraktar, kadın çiftçilerle bir süre sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.
0 yorum:
Yorum Gönder