-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“Çiftçiye verilen desteklerden vergi kesintisi yapılmamalı.
Destek, gelir değildir”
-“Destekten yüzde 4 vergi kesintisi yapılması ve Ziraat
Bankası’nın destekleme ödemelerinden vergi dışında da
ücret alınması çiftçiye ağır yük getiriyor”
-“Dekonttan bile para istendiğini öğreniyoruz. Bunun kabul
edilebilir bir yanı yoktur”
-“Yasa konusu olan destekten yüzde 4 vergi kesintisi
yapılmamasına yönelik talebimizi, TZOB’nun bina açılışını
yapıp, Yönetim Kurulu toplantımıza katılan
Başbakan Erdoğan’a ilettik”
-“Birçok ürünü yılda bir satılan, buna karşılık bütün bir yıl
masraf yapılan tarım sektöründe sermaye birikimi
yapılamamakta, kullanılabilir sermaye miktarı çoğu zaman
yetersiz kalmaktadır”
-“Tarımsal politikaların en önemli bölümünü oluşturan
tarımsal kredilerin, faiz oranlarının düşük olması, zamanında
ve yeterli miktarda kolaylıkla kullanılması, sektörün
gelişmesi açısından büyük önemi vardır”
-“Konuyla ilgili olarak Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile
görüşülmüş, Ziraat Bankası Şubeleri tarafından vergi
dışında herhangi bir ücret alınmadığı, alınan ücretlerin
tespit edilmesi durumunda çiftçilerimizin hesaplarına
aktarılacağı ifade edilmiştir”
Ankara – 27.08.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, destekten yüzde 4 kesinti yapılması ve Ziraat Bankası’nın destek ödemelerinden vergi dışında da ücret almasının çiftçiye ağır yük getirdiğini bildirerek, “çiftçiye verilen desteklerden kesinti yapılmamalı. Destek, gelir değildir. Dekonttan bile para istendiğini öğreniyoruz. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, yasa konusu olan destekten yüzde 4 vergi kesintisi yapılmamasına yönelik taleplerini, 13 Mayıs 2013 tarihinde TZOB’nun bina açılışını yapıp, Yönetim Kurulu toplantısına katılan Başbakan Erdoğan’a ilettiklerini, konuyu müteakip defalar ilgili bakanlarla paylaştıklarını, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan da bu konuda talepte bulunduklarını belirtti.
Şemsi Bayraktar, ülkelerin gelişmişlik düzeyi hangi aşamada bulunursa bulunsun tarımın ülkelerin hemen hepsinde en fazla önem arz eden sektörlerden biri olduğunu belirtti. Ülkelerin tarım politikalarının oluşturulmasında, kırsalda yaşayanların gelir seviyelerinin artırılarak hayat standartlarının yükseltilmesi ana hedef olarak kabul edildiğini vurgulayan Bayraktar, bu hedefin gerçekleştirilmesi için, tarımsal üretimin ana materyali olan toprak ve su potansiyelinin üretime dönüştürülmesi, üretim faaliyetlerinin düzenli, sürekli ve etkin olarak yürütülmesi, gerekli tarımsal yatırımların yapılmasına bağlı bulunduğuna dikkati çekti.
-“Bütün yıl masraf yapılıyor, ürün yılda bir satılıyor”-
Bu bakımdan tarım sektöründe sermaye gereksiniminin büyük önemi olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ancak, birçok ürünü yılda bir satılan, buna karşılık bütün bir yıl masraf yapılan tarım sektöründe sermaye birikimi yapılamamakta, kullanılabilir sermaye miktarı çoğu zaman yetersiz kalmaktadır.
Bu durumda öz sermayesi yetersiz olan işletmelerin, üretim faaliyetlerini devam ettirebilmeleri, işletmelerini büyütebilme ve yeni yatırımlar gerçekleştirebilmeleri için dış kaynaklara ihtiyaçları bulunmaktadır. Bundan dolayı tarımsal politikaların en önemli bölümünü oluşturan tarımsal kredilerin, faiz oranlarının düşük olması, zamanında ve yeterli miktarda kolaylıkla kullanılmasının sektörün gelişmesi açısından büyük önemi vardır.”
-“Ziraat Bankası alınan ücretlerin çiftçilerimizin hesaplarına
aktarılacağını ifade etti”-
Üreticilerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması bakımından Ziraat Bankası’nın önemli bir rol üstlendiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Son yıllarda özel bankalar tarafından da kredi kullandırılmasına karşın Ziraat Bankası hala en önde yer almaktadır. Üreticilerimizin önemli bir kısmı Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmaktadır. Kredi kullanımı ile ilgili iş ve işlemlerde zaman zaman sorunlar yaşanmakta karşılıklı görüşmeler ile sorunlar halledilmeye çalışılmaktadır. Ziraat Bankası ile yaşanan en son sorunlardan biri de Ziraat Bankası şubeleri tarafından çiftçilerimizin hesaplarına yatan destekleme ödemelerinden vergi dışında çeşitli adlar altında kesinti yapılmasıdır. Konuyla ilgili olarak Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile görüşülmüş, Ziraat Bankası Şubeleri tarafından vergi dışında herhangi bir ücret alınmadığı, alınan ücretlerin tespit edilmesi durumunda çiftçilerimizin hesaplarına aktarılacağı ifade edilmiştir.
Ziraat Bankası’nca yapılan açıklamaya rağmen basına yansıyan haberlere göre çiftçilerimizce istenen dekontlar için ücret talep edilmiştir. Sorunun devam ettiği görülmektedir. Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi, hak ettikleri desteklerin her ne ad altında olursa olsun kesintiye uğramaması bakımından gereğinin yapılması önem arz etmektedir.”
Bayraktar, Ziraat Bankası’nın, bu güne kadar çiftçilerin kredi kullandığı en önemli kuruluş olduğunu ve olmaya devam edeceğini, konunun yetkililerce çözüleceğine inandıklarını bildirdi.
0 yorum:
Yorum Gönder