13 Ocak 2019 Pazar

Türkiye’de tarım öğreniminin 173’üncü yıldönümü


-Türkiye'de tarım öğreniminin 173'üncü yıldönümü…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-"Tarımda bilgiye ulaşmanın yolu eğitimden geçer"

-"Ziraat fakültelerinde verilen eğitimin kalitesindeki artış çiftçilerimize olumlu yansıyacaktır"

-"Ne yazık ki bu fakültelerimizde dersler nazari olarak işlenmekte ve bu durum kaliteyi önemli ölçüde düşürmektedir"

-"İhtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli ve bunların mesleklerini icra etmesi sağlanmalıdır"

-"Bakanlık, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapan Birliğimiz ve Ziraat Odalarımız 2013 yılından bu yana 427 bin çiftçimize eğitim vermiş, 670 bin çiftçimizin ise fuarlara katılımını sağlamıştır"

Ankara - 09.01.2019 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her alanda olduğu gibi tarımda da bilgiye ulaşmanın yolunun eğitimden geçtiğini bildirerek, "Faaliyet gösterdiği konuda yeterli bilgiye sahip çiftçi her zaman diğer çiftçilere göre daha avantajlıdır. Ziraat fakültelerinde verilen eğitimin kalitesindeki artış çiftçilerimize olumlu yansıyacaktır" diye konuştu.

Bayraktar, 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane'nin kurulmasıyla başlayan tarım öğreniminin 173'ncü yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1980 yılında 5 olan ziraat fakültesi sayısının günümüzde 40'ı aştığını belirti. Bazı ziraat fakültelerinin uygulama alanı olmadığına dikkati çeken Bayraktar, "Ne yazık ki bu fakültelerimizde dersler nazari olarak işlenmekte ve bu durum kaliteyi önemli ölçüde düşürmektedir" diye konuştu.

Ziraat fakültesi mezunu genç mühendislerin mesleklerini icra etmekte zorlandığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"On binlerce ziraat mühendisinin mesleklerini icra edememesi, başka alanlarda çalışması, işsiz olması ülkemiz için bir kayıptır. Bunun planlaması iyi yapılmalı, ihtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli ve bunların mesleklerini icra etmesi sağlanmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatlarının bazı birimleri hem yeterli kadroyla çalışmakta hem de ziraat mühendisleri, evrak yükü ve ÇKS kaydı işlemleri ile uğraşmakta, sahaya çıkamadıkları için asli görevini yerine getirememekte, üreticiye yeterince hizmet edememektedir.

Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Ziraat Odalarında ve üretici birliklerinde çalışan danışmanlar ve serbest çalışan danışmanları tarım danışmanlığı kapsamında desteklemesi çok yerinde bir karardır.

Bu kapsamda sadece Ziraat Odalarında 460 tarım danışmanı istihdam edilmektedir. Brüt asgari ücret yüzde 26,1 artışla 2 bin 558,4 liraya çıkmıştır. Buna karşın, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarımsal Yayın ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında verdiği destekle ödenen tarım danışmanları maaşı yetersiz kalmıştır. Desteğin yetersizliği ilgiyi azaltmaktadır. Tarımın öneminin tartışılmaz olduğu ülkemizde, verilen desteğin Ziraat Mühendisine yaraşır bir şekilde maaşların belirlenmesi için destek miktarının artırılması gerekmektedir. Desteklerin artırılması danışmanlık hizmetlerini daha verimli hale getirecektir."

 -"Bilgi olmadan üretmek mümkün değildir"-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin eğitimlere ciddi anlamda önem verdiğini belirten Bayraktar, "Hızla gelişen bilimsel ve teknolojik imkânlar tarımı da etkilemektedir. Dünyada temel tarım ve gıda ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri de hızla değişirken bu tür yenilikleri takip etmek ve çiftçiye aktarmak gereklidir" diye konuştu.

Bilgi olmadan üretmenin mümkün olmadığına işaret eden Bayraktar, "Ziraat Odalarımızdaki teknik elemanlar ile çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyor ve bu bilinçle çalışıyoruz. Türkiye genelinde, Ziraat Odalarımızda çalışan teknik elemanlar ve tarım danışmanları çiftçilerimize bire bir danışmanlık hizmeti vermektedir" dedi.

-Eğitim çalışmaları-

Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Tarım ve Orman, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu gibi kurumlar başta olmak üzere ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak eğitim projeleri hayata geçirdiklerini bildirdi.

Bu kapsamda  "Kadın Çiftçi", "Genç Çiftçi", "Sürü Yönetimi Elemanı Benim", "SGK Bilgilendirme", "Güvenli Traktör Kullanımı", "Tarım Danışmanları", "Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı", "Bitki Sağlığı", "Ceviz Budama", "Ziraat Odaları Otomasyon Sistemi", "Mevzuat", "Sulama" eğitimleri verildiğini belirten Bayraktar, "Bu eğitimlerden 'Kadın Çiftçi', 'Genç Çiftçi', 'Sürü Yönetimi Elemanı Benim', 'Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı', 'Bitki Sağlığı ile ilgili çiftçi eğitimleri'  devam etmektedir. Birliğimiz ve Ziraat Odalarımız 2013 yılından bu yana 427 bin çiftçimize eğitim vermiş, 670 bin çiftçimizin ise fuarlara katılımını sağlamıştır" dedi.

Çiftçilerin gösterdiği büyük ilgi nedeniyle eğitimlerin 2019 yılında da 81 ilde tüm hızıyla devam edeceğine dikkati çeken Bayraktar, tarım öğreniminin 173. yıl dönümünü kutlarken, çağın koşullarına ve ülke gerçeklerine uygun olarak yetişen ve yetişecek, tarımsal teknolojiye hakim ziraat mühendislerinin, çiftçi ile yan yana çalışarak Türk tarımına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Bayraktar, "Bu vesile ile ülkemizin bugünkü modern tarıma ulaşmasında her türlü fedakârlığı gösteren öğretim üyelerimizi rahmet ve minnetle anarken tarım öğreniminin 173. yıldönümünün başta hocalarımıza öğrencilerimize ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu

0 yorum:

Yorum Gönder