-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Bakan Çelik'e tarımın sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı
-Bayraktar, sunumunda, tarımın yapısal sorunlarını, planlama ve pazarlama problemleri, girdi maliyetleri, üretici tüketici fiyat farkı, destekler, çiftçi kayıt sistemine giremeyen üreticilerinin desteklerden ve düşük faizli kredilerden yararlanamaması, tarımın finansmanı, bitkisel üretim ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar, tarım sigortasındaki sıkıntılar ve tarım Bağkur'u prim artışını ele aldı
-Bayraktar:
-"Ekonomik örgütlenmenin yetersiz kalması, planlama ve pazarlamada problem yaratıyor. Bu da çiftçimizi sıkıntıya sokuyor"
-Bakan Çelik:
-"TZOB'un deneyimleri ve düşünceleri son derece önemli"
-"Ziraat Odalarının tecrübelerinden yararlanmak, sık sık bir araya gelmek, birlikte çalışmak istiyoruz"
Ankara – 13.01.2016 –Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve beraberindeki TZOB Yönetim Kurulu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret etti.
Bakan Çelik'in makamında gerçekleşen ve 2,5 saat süren görüşmede, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Bakan Çelik'e tarımın sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı.
Bayraktar, sunumunda, tarımın yapısal sorunlarını, planlama ve pazarlama problemleri, girdi maliyetleri, üretici tüketici fiyat farkı, destekler, çiftçi kayıt sistemine giremeyen üreticilerinin desteklerden ve düşük faizli kredilerden yararlanamaması, tarımın finansmanı, bitkisel üretim ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar, tarım sigortasındaki sıkıntılar ve tarım Bağkur'u prim artışını ele aldı.
Şemsi Bayraktar, işletmelerin küçük ve çok parçalı parsellerden oluşması, sulama yatırımlarının bitirilememesi, üreticilerin ekonomik örgütlenmesinin yetersiz kalması gibi tarımın yapısal sorunlarını anlattı.
Teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar alanın halen 2,4 milyon hektarı sulamaya açılmamış durumda olduğunu vurgulayan Bayraktar, sulamada randıman yüzde 42'de, sulama oranının ise yüzde 62'de kaldığını ve bu oranların yükseltilmesi gerektiğini belirtti.
-Üreticilerin ekonomik örgütlenmesinin zayıf kalması önemli bir eksiklik-
Üreticilerin ekonomik örgütlenmesinin zayıf kalmasının önemli bir eksiklik olduğuna, bu örgütlerin profesyonelce idare edilebilmeleri için yasal düzenleme yapılmasını gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ekonomik örgütlenmenin yetersiz kalması, planlama ve pazarlamada problem yaratıyor. Bu da çiftçimizi sıkıntıya sokuyor. Üretici, planlama ve pazarlama problemleri nedeniyle ürününü değerinden satamıyor. Üreticiden tüketiciye 5 kata varan fiyat farkları oluşuyor.
Tarımda üretici fiyatları genel tüketici fiyatlarındaki artışın altında kalıyor.
Girdilerin fiyatları, üreticinin ürünün fiyatından daha çok artıyor. Elektrik, gübre, yem gibi girdilerde yüksek maliyetler üreticiyi zorluyor, üreticimize yük getiriyor.
Bitkisel ve hayvansal üretimdeki desteklerde sıkıntılar var. 8,6 milyon hektar alan çeşitli sebeplerle çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) dahil değil. ÇKS'ye giremeyen üreticimiz destek alamıyor. Bunların sorunlarının çözülmesi, üretim yapan tüm çiftçilerimiz desteklerden yararlanması gerekiyor.
-Tarımın finansmanında adaletsizlikler var-
Tarımın finansmanında adaletsizlikler var. ÇKS kaydı olmayan üreticilerimiz düşük faizli kredilerden yararlanamıyor. Küçük ölçekte üretim yapan çiftçilerimizin Ziraat Bankası kredilerine ulaşımında da zorluklar var.
Ayıca tarım sigortalarında da ÇKS kaydı mecburiyeti, primlerin yüksek olması gibi sorunlar bulunuyor.
Lisanslı depoculuğun yaygın bir hale getirilememesi önemli bir sorun.
Yağlı tohum, baklagiller ve pamukta üretim açığımız bulunuyor. Ülke olarak bu ürünler için büyük miktarlarda döviz ödüyoruz."
-Küçük aile işletmeleri desteklenmeli-
Sunumunda küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Özellikle hayvancılıkta küçük işletmeleri önemlidir. Büyük işletmeler zarar ettiğinde sektörde hemen çekiliyor. Küçük işletmeler, sıkıntılara rağmen üretimi sürdürüyor" dedi.
Hayvancılık sektöründe süt/yem, besi/yem pariteleri konusunda bilgi veren Bayraktar, 1 kilogram sütle 1,5-2 kilogram yem alınması gerektiğini ama bunun 1,1 kilogramlarda kaldığını bildirdi.
Hayvancılıkta kaba yem konusunun çok önemli olduğuna dikkate çeken Bayraktar, kaba yem kaynağı olan meraların amaç dışı kullanımlarının önlenmesi gerektiğini, imara açılan mera ve verimli arazilerin sektöre zarar verdiğini belirtti.
Destekleme ve kredi politikalarının hayvancılıkta yeniden gözden geçirilmesini isteyen Bayraktar, et ve süt fiyatlarından da bahsetti.
Bayraktar, tarım Bağkur'undaki yüzde 35,2'lik prim artışının da çiftçiyi sıkıntıya sokacağını söyledi.
Fındık fiyatlarındaki düşüşü de değerlendiren Bayraktar, tarımın diğer sorunları konusunda da bilgi verdi.
-"Üreticinin 1 liraya ürettiği meyve, sebzeyi tüketici 5 liraya yememeli"-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, toplantının başında, basın mensuplarının sorusu üzerine, meyve ve sebzenin tüketiciye ulaşana kadar geçen aşamadaki zincirin çok fazla olduğunun altını çizerek, "Üreticinin 1 liraya ürettiği meyveyi, sebzeyi tüketici 5 liraya yememeli" ifadesini kullandı.
Burada zincirin halkalarının kısaltılması gerektiğini belirten Bayraktar, üretici birliklerinin ekonomik faaliyet içinde bulunmalarının çok önemli olduğunu vurguladı.
Bayraktar, üretici birliklerinin yasasını rehabilite etmek suretiyle birliklerin piyasaya girmesi ve alıcının tek muhatabı olması gerektiğini kaydederek, "Bu örgütlenmeyi tamamlayamadığımız halde ne yaparsak yapalım çözüm olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
-Bakan Çelik-
Bakan Çelik, tarım sektörünün sorunlarının çözümü için yapılması gereken yeni değişiklikler üzerine çalışmalarını sürdürdüklerinin, bu anlamda TZOB'un deneyimleri ve düşüncelerinin son derece önemli kaydetti. Faruk Çelik, Ziraat Odalarının tecrübelerinden yararlanmak, sık sık bir araya gelmek, birlikte çalışmak, istediklerini bildirdi.
0 yorum:
Yorum Gönder