-"Anız yakma" uyarısı…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Bu sene kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde
seyreden sıcaklar, anız yakmayı çok tehlikeli bir hale getirmiştir"
-"Üreticilerimizin bu gerçeği ve toprağa verdiği zararları da düşünerek anız yakmaktan kaçınması gerekir"
-"Anız yakma toprağın yapısını iyileştiren ve su tutma kapasitesini artıran organik maddelerin de yok olmasına yol açmaktadır"
-"Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder"
-"Üreticilerimiz sürüm maliyetini en aza indiren anıza ekim yapılan toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir"
Ankara – 24.07.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu sene kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların, anız yakmayı çok tehlikeli bir hale getirdiğini bildirerek, "Üreticilerimizin bu gerçeği ve toprağa verdiği zararları da düşünerek anız yakmaktan kaçınması gerekir" dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, her yıl Haziran-Eylül döneminde rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve tarım arazilerinde sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesine neden olduğunu belirtti.
-"Biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikler zarar görüyor"-
Anızın yakılmasına bağlı olarak, toprağın organik maddesinin yok olduğu ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin zarar gördüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Anız yangınları sırasında 0-5 santimetre derinlikte 250 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıklar meydana gelir ve verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik madde yok olur. Bir diğer husus ise; anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ve ormanlar tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileriyle toprakla birlikte birçok canlı önemli derecede zarar görmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder
Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Her yanlış uygulama gibi anız yakma ile de geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlar. Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiler ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşür.
Anız yakma toprağın yapısını iyileştiren ve su tutma kapasitesini artıran organik maddelerin de yok olmasına yol açmaktadır."
-Ormanlar için büyük tehlike-
Anız yakma sonucu çıkan dumanların havayı kirlettiğini, küresel ısınmayı artırdığını vurgulayan Bayraktar, anızın diğer zararlarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Anız yakma ormanlar için büyük tehlike. Orman alanlarına sıçrayarak büyük zarar veren anız yangınları, sıçradığı doğal mera ve ormanlık arazilerin yüzeyindeki bitki tohumları ve köklerini yakarak büyük kayıplara neden olur. Anız yangınları arazilerde yılan gibi zararlıları yiyen canlıların, uğur böceği gibi birçok faydalı böceğin yok olmasına yol açar. Kontrolden çıkan anız yangınları, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerini olumsuz etkiler.
Tarımsal araziler içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklerin yanarak zarar görmesine neden olur.
Anız yangınları toprak yüzeyinde yüksek yakıcı sıcaklık oluşturarak toprağın içinde mikrobiyolojik canlıların azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına neden olur. Çıkan anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz çıplak bırakarak su ve rüzgar erozyonuna hassas hale getirir. Anız yangınları ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur, verimliliği önemli oranda azalır. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir."
-Toprak işlemesiz tarım-
Bayraktar, toprak işleme uygulamalarının, tarımsal üründe bir azalmaya neden olmadan toprağı koruyan ve aynı zamanda sürdürülebilir bir faaliyet olması gerektiğini bildirdi. Bu bağlamda üreticilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmesi zorunluluğu bulunduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Üreticilerimiz sürüm maliyetini en aza indiren anıza ekim yapılan toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir. Toprak işlemesiz tarım yakıttan büyük ölçüde tasarruf sağlıyor, toprak yüzeyindeki buharlaşma ve erozyon büyük ölçüde önleniyor.
Toprakta organik madde miktarı artığı için toprağın su tutma kapasitesi artıyor. Verim artıyor, anız yangınları önleniyor."
0 yorum:
Yorum Gönder