26 Kasım 2012 Pazartesi

Fark Ödemesi Tebliği - 2012/38


T Ü R K İ Y E   Z İ R A A T   O D A L A R I B İ R L İ Ğ İ
UNION OF TURKISH CHAMBERS OF AGRICULTURE
G.M.K Bulvarı No: 25   06440 Demirtepe / ANKARA
Tel: (0.312) 231 63 00 (Pbx) - Fax: (0.312) 231 76 27 
 
 
             Esas Birim : THK                                                                                                                                   Tarih: 29.06.2012
          Genelge No:  38                                                                                                                                      Özeti : Fark Ödemesi Tebliği Hk
 
  
         ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINA
         ........................

Türkiye Tarım Havzaları Üretim Ve Destekleme Modeline Göre 2012 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararına ilişkin 2012/42 numaralı UygulamaTebliği  27 Haziran 2012 tarih ve 28336 sayılı resmi gazetede yayınlandı.

Buna göre 2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekinde yer alan listede belirtilen havzalarda desteklemeye esas 2012 yılı ürünükütlü pamuk(yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullananlar),yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimeküreterek satışını gerçekleştiren üreticileralım satım işlemlerinin belirlenen usul ve esaslara uygun gerçekleşmesi koşuluyla üreticilerimiz fark ödemesi desteğindenyararlanacaklar.


2012 yılı ürünü fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına;

 Kütlü pamuk(yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar) için46 Kr, yağlık ayçiçeği için 24 Kr, soya fasulyesi için 50 Kr, kanola için 40 Kr, dane mısır için 4 Kr, Aspir için 40 Kr, zeytinyağı için 50 Kr, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale 5 Kr, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 Kr şeklinde belirlenmiştir.

 Üreticiler, istenen belgeler ile farklı il/ilçelerde gerçekleştirdiği üretim ve satışlar ile ilgili tüm belgeleri,sadece ÇKS’ye başvurduğu il/ilçe müdürlüğüneibraz edeceklerdir.

2012 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan ürünlerin il bazında ve üretim yılına ait TÜİK ortalama verimleri dikkate alınarak üreticiler desteklenecektir.

 Ek-1 de yer alan başvuru dilekçesi ve 2012 yılı ÇKS kayıtlarında farklı il ve ilçelerde üretim yaptığını beyan eden üreticilerin; üretici ve ürün bazında ekim alanları/ağaçların bulunduğu alanlar ile ilgili bilgileri, il TÜİK ortalama verimleri, ekim normunu ve üretim sezonundaki yetiştiricilik şartlarını dikkate alarak değerlendirir.


FARK DESTEĞİ İÇİN ÜRETİCİLERDEN İSTENEN BELGELER VE YAPILACAK İŞLEMLER

 Tebliğin 6. maddesine göre üreticilerimizden istenen belgeler ve bunlarla ilgili yapacakları işlemler aşağıda belirtilmiştir.
a) Ek-1 de yer alan başvuru dilekçesi,
b) Üretim sezonunailişkin hasat tarihi ile son başvuru tarihi arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi (müstahsil makbuzu veya fatura) ve desteklemeye tabi ürüne yönelik borsa altyapısı mevcut il ve ilçelerde zorunlu, diğer il ve ilçelerde ise il/ilçe komisyonlarının gerekli gördüğü durumlarda borsa tescil beyannamesi,
c) Kütlü pamuk ürünü (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar) fark ödemesi desteği müracaatında bulunan üreticilerden, adına düzenlenmiş sertifikalı tohumluk satış faturasının aslı ile tohumluk sertifika belgesi.(Sertifika belgesinde yeralması zorunlu hususlar tebliğde belirtilmiştir.)
ç)Zeytinyağı için gerekli olan tasiriye faturalarının tarihi, hasat başlangıç tarihi ile hasat bitiş tarihleri arasında olur.
d) Zeytin sıkma tesisi, aynı zamanda üretici olan gerçek veya tüzel kişiliğe ait ise tasiriye faturası düzenlenemeyeceğinden, üretilen zeytinin maliyet bedeli ölçüsüne göre değerlenerek, tasiriye faturasında yer alması gereken bilgilerin doğrudan doğruya kanuni defterlere açıklama yapılmak suretiyle kayıt altına alınması gerekmektedir. Söz konusu kayıtlar, il/ilçe müdürlüğü tarafından uygun bulunup, kayıt fotokopileri üzerine “aslı görülmüştür” ibaresi yazılarak onaylanması halinde, tasiriye faturası yerine kabul edilir.
e)Belirtilen belgeler, işlenen tarım arazisinin mülkiyeti eşi ve/veya birinci derece akrabalarına (anne, baba ve çocuklarına) ait ise maliklerin onaylarının bulunduğu muvafakatname ve ürün satışı yapan kişinin vukuatlı nüfus kayıt örneği, tüzel kişiliklerde ise yetki belgesi istenir.
(2)İl/ilçe müdürlüğü tarafından istenecek tüm belgelerin asıllarının kaybolması veya zayi olması durumunda; belgeyi düzenleyen kişi veya kuruluştaki nüshasının noterce tasdikli örneği dikkate alınır.Ancak, birlikler ve borsalar tarafından verilen belgelerin kaybolması veya zayi olması durumunda; “Bu belge, aslının zayi olması nedeniyle kişinin müracaatına binaen verilmiştir” ibaresi yazılmış ve tasdik edilmiş olması kaydıyla, komisyonlarca geçerli sayılır.
(3)Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticiler için başvuru başlangıç ve son başvuru tarihleri aşağıda belirtilmiştir. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmez ve bu durum üretici için herhangi bir hak doğurmaz.
       
FARK ÖDEMESİNDEN YARARLANMAK İSTEYEN ÜRETİCİLERİN BAŞVURU BAŞLANGIÇ TARİHİ İLE SON BAŞVURU TARİHLERİ
        Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru başlangıç tarihi 1/10/2012, son başvuru tarihi ise kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar), yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 1/4/2013; dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için fatura başlangıç tarihi 1/5/2012, son başvuru tarihi 30/4/2013’tür.Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmez.
Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen zeytinyağı üreticilerinin, tasiriye faturaları ile zeytinyağı satış faturalarının, Vergi Usul Kanunu’nun 231 inci maddesi, 5 inci fıkrasında yer alan hükme uygun olarak düzenlenmiş olması gerekmektedir. Tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi 3/6/2013, bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerinin son teslim tarihi ise 1/10/2013’tür.Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmez.

Gereğini bilgilerinize rica ederiz.


                                     Salim ALTAY                                                      M.Hikmet YAVUZYİĞİT
                        Teknik Hizmetler Kurulu Bşk.V.                                            Genel Sekreter V.





Eki: 1 ad. 2012 Fark Ödemesi Uygulama Tebliği
 

0 yorum:

Yorum Gönder