23 Eylül 2013 Pazartesi

Türkiye, tarımda bölgesinde en büyük potansiyele sahip

Detay:

Satır içi resim 1


-Türkiye, tarımda bölgesinde en büyük potansiyele sahip…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Rusya, Ukrayna

ve Orta Asya’dan 40’dan fazla ülkeden oluşan bölgede, ihracata

dönük tarım potansiyeli olan en önemli ülke Türkiye”

-“Türkiye, tahıl ve yumurta üretiminde Rusya ve Ukrayna’nın

ardından bölgede üçüncü, meyve ve sebzede birinci, et ve süt

üretiminde Rusya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor”

-“Bir kıta devlet olan Rusya bile, tarımda çoğu üründe Türkiye’nin gerisinde kalıyor”

-“Türkiye, içinde yer aldığı 40’dan fazla ülkeden oluşan bölgenin tartışmasız potansiyeli en yüksek ve en fazla ürün çeşitliliğine sahip tarım ülkesidir”

-“Bölge nüfusunun yüzde 8,5’ini oluşturan Türkiye, bölge tahıl üretiminin yüzde 10,2’sini, sebze üretiminin yüzde 17,1’ini, meyve üretiminin yüzde 18,9’unu, et üretiminin yüzde 9,3’ünü, süt üretiminin yüzde 12,7’sini, yumurta üretiminin yüzde 10,1’ini karşılıyor”

-“Bölgede verisine ulaşılabilen 41 ülkenin 2010 yılı ihracatları 71,7 milyar dolarken, 167,8 milyar dolar ithalat yapmaları, bölgenin tarımda ithalata bağımlı olduğunu gösteriyor”

-“Türkiye, her ne kadar 2010 yılında 11,8 milyar dolarlık ihracatıyla açık farkla bölge birincisi de olsa, kendi dışındaki bölge ülkelerinin 157,9 milyar dolarlık ithalatlarından çok daha büyük pay alabilir”

-“Günümüzde tarım ve gıdada ihracatı 16 milyar doları aşan Türkiye, 200 milyar doları geçtiği tahmin edilen bölge ithalatında çok değil yüzde 10 daha pay alsa, ihracatını 36 milyar dolara çıkarır”

-“Bütün bunlar, zorluklara rağmen üretimini sürdüren Türk çiftçisinin başarısıdır. Tarımda yapısal sorunlar çözülürse, çiftçiye destek artarak sürdürülürse, Türk tarımı, bölgesinde parlayan

bir yıldız olur”

 

Ankara – 23.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Rusya, Ukrayna ve Orta Asya’dan 40’dan fazla ülkeden oluşan bölgede, ihracata dönük tarım potansiyeli olan en önemli ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

Bayraktar, “Türkiye, tahıl ve yumurta üretiminde Rusya ve Ukrayna’nın ardından bölgede üçüncü, meyve ve sebzede birinci, et ve süt üretiminde Rusya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Bir kıta devlet olan Rusya bile, tarımda çoğu üründe Türkiye’nin gerisinde kalıyor. Bölgede Türkiye ile tarımda bazı ürünlerde yarışabilecek ender ülkeler ise Ukrayna ve İran olarak görünüyor” dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, ekilebilir arazide 213 bin kilometrekareyle, Rusya (1 milyon 212 bin kilometrekare), Ukrayna (325 bin kilometrekare), Kazakistan’ın (235 bin kilometrekare) ardından dördüncü olan Türkiye’nin Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’ın tersine daha sıcak iklimde yer almasının ve iklim açısından bir kıtayı andıracak çeşitliliğe sahip olmasının avantajının bulunduğunu belirtti. Türkiye, bu ülkelere göre çok verimli topraklara sahip olduğunu, güneyinde, bu ülkelerde görülmeyen yılda iki-üç ürün kaldırma özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Nitekim, Türkiye’nin 5,7 katı ekilebilir arazisi olan Rusya, tahıl, patates, ayçiçeği gibi soğuk iklimde yetişebilen ürünler ve hayvancılık hariç çoğu üründe Türkiye’nin arkasında kalmaktadır. Türkiye, içinde yer aldığı 40’dan fazla ülkeden oluşan bölgenin tartışmasız potansiyeli en yüksek ve en fazla ürün çeşitliliğine sahip tarım ülkesidir. 35,3 milyon kilometrekareyle dünya yüzölçümünün yaklaşık yüzde 24’ünü kaplayan, nüfusu 900 milyonu bulan bölgede, Türkiye, 780 bin 576 kilometrekare yüzölçümüyle bölge alanının sadece yüzde 2,2 kaplarken, bölge nüfusunun yüzde 8,5’ini oluşturuyor.

Buna rağmen Türkiye, bölge tahıl üretiminin yüzde 10,2’sini, sebze üretiminin yüzde 17,1’ini, meyve üretiminin yüzde 18,9’unu, et üretiminin yüzde 9,3’ünü, süt üretiminin yüzde 12,7’sini, yumurta üretiminin yüzde 10,1’ini karşılıyor. Tahıldan, sebzeye, meyveye, etten, süte, yumurtaya tarımın bütün önemli sahalarında Türkiye, bölge ortalamasının çok üzerinde üretim yapıyor.” 

 

-Bölge tarımda ithalata bağımlı-

 

Bölgede verisine ulaşılabilen 41 ülkenin 2010 yılı ihracatlarının 71,7 milyar dolarken, 167,8 milyar dolar ithalat yapmalarının, bölgenin tarımda ithalata bağımlı olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

“Türkiye, 2010 yılı verilerine göre, tarım ve gıdada 11 milyar 799 milyon 732 bin dolar ihracat, 9 milyar 871 milyon 917 bin dolarda ithalat yapmış. Türkiye’yi ihracatta 7,5 milyar dolarla Ukrayna, 5,8 milyar dolarla Rusya, 5,4 milyar dolarla İran, 5,1 milyar dolarla Yunanistan izliyor. Rusya, 31,8 milyar dolar ithalatla bölge birincisi. Rusya’yı 16,5 milyar dolarla Suudi Arabistan, 11,7 milyar dolarla Mısır, 11,1 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 9,9 milyar dolarla Türkiye,  9,1 milyar dolarla İran takip ediyor. Türkiye, her ne kadar 2010 yılında 11,8 milyar dolarlık ihracatıyla açık farkla bölge birincisi de olsa, kendi dışındaki bölge ülkelerinin 157,9 milyar dolarlık ithalatlarından çok daha büyük pay alabilir. Günümüzde tarım ve gıdada ihracatı 16 milyar doları aşan Türkiye, 200 milyar doları geçtiği tahmin edilen bölge ithalatında çok değil yüzde 10 daha pay alsa, ihracatını 36 milyar dolara çıkarır.”

 

-Türk çiftçisinin başarısı-

 

Bayraktar, bütün bunların, zorluklara rağmen üretimini sürdüren Türk çiftçisinin başarısı olduğunu, çiftçinin olağanüstü bir gayretle üretimini devam ettirdiğini, Türk halkının gıda güvencesini hem de uygun fiyatlarla sağladığını vurguladı. Şemsi Bayraktar, çiftçinin ayağının bağı olan tarımdaki yapısal sorunların çözülmesi, mazot, elektrik, gübre, ilaç, tohum gibi temel girdi fiyatlarının makul hale indirilmesi, bu ürünlerdeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirtti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda yapısal sorunlar çözülürse. Yani arazi parçalanmasının önüne geçilirse, arazi toplulaştırması tamamlanırsa, halen sulanamayan 2,89 milyon hektar sulanabilir alan, sulama altyapısı tamamlanıp sulamaya açılırsa, tarımda örgütlenme, tarımsal planlama sağlanır arz-talep dengesine göre üretim olursa. Fiyat istikrarı sağlanır, çiftçiye destek artarak sürdürülürse, çiftçimiz ve üretimimiz ucuz ithalata karşı korunursa, Türk tarımı, bölgesinde parlayan bir yıldız olur.”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, Türkiye’nin de içinde bulunduğu üretimde ilk 10’da yer alan bölge ülkelerinin tarımdaki temel ürünlerde 2011 yılı üretim miktarları ile verilerine ulaşılabilen 41 ülkenin 2010 yılı tarım ürünleri ihracat, ithalat ve dış ticaret rakamları şöyle:

           

2011 yılında toplam tahıl üretiminde ilk 10 bölge ülkesi:

 

 

 

Tahıl Üretimi

 

Ülkeler

(Bin Ton)

1

Rusya

91.792.153

2

Ukrayna

56.255.900

3

Türkiye

35.195.055

4

Kazakistan

26.659.300

5

Mısır

22.014.919

6

Romanya

20.842.160

7

İran

20.104.800

8

Sırbistan

9.077.478

9

Fas

8.689.245

10

Bulgaristan

7.520.558

 

 

                2011 yılında toplam sebze üretiminde ilk 10 bölge ülkesi:

 

 

 

Sebze Üretimi

 

Ülkeler

(Bin Ton)

1

Türkiye

27.406.658

2

İran

23.763.983

3

Mısır

18.945.481

4

Rusya

16.275.327

5

Ukrayna

10.608.400

6

Özbekistan

8.289.061

7

Fas

5.624.572

8

Cezayir

5.578.923

9

Romanya

4.176.887

10

Kazakistan

4.126.258

 

         

 

  

2011 yılında toplam meyve üretiminde ilk 10 bölge ülkesi:

 

 

 

 

Meyve Üretimi

 

Ülkeler

(Bin Ton)

1

Türkiye

14.388.198

2

İran

11.770.698

3

Mısır

9.922.296

4

Cezayir

3.697.915

5

Fas

3.637.843

6

Yunanistan

3.151.629

7

Özbekistan

2.961.300

8

Rusya

2.916.560

9

Romanya

2.373.255

10

Ukrayna

2.305.520

 

2011 yılında toplam et üretiminde ilk 10 bölge ülkesi:

 

 

 

Et Üretimi

 

Ülkeler

(Bin Ton)

1

Rusya

7.566.463

2

Türkiye

2.569.605

3

İran

2.188.610

4

Ukrayna

2.143.800

5

Mısır

1.993.713

6

Fas

1.082.961

7

Romanya

1.007.213

8

Kazakistan

939.350

9

Özbekistan

938.500

10

Suudi Arabistan

760.800

 

            2011 yılında toplam süt üretiminde ilk 10 bölge ülkesi:

 

 

 

Süt Üretimi

 

Ülkeler

(Bin Ton)

1

Rusya

31.639.542

2

Türkiye

15.056.210

3

Ukrayna

11.086.040

4

İran

7.320.000

5

Özbekistan

6.766.200

6

Mısır

5.779.571

7

Kazakistan

5.232.500

8

Romanya

5.159.476

9

Cezayir

2.979.900

10

Suriye

2.558.369

 

2011 yılında toplam yumurta üretiminde ilk 10 bölge ülkesi:

 

 

 

Yumurta Üretimi

 

Ülkeler

(Bin Ton)

1

Rusya

2.305.300

2

Ukrayna

1.089.800

3

Türkiye

810.000

4

İran

741.000

5

Romanya

316.372

6

Mısır

305.509

7

Fas

265.000

8

Kazakistan

208.400

9

Özbekistan

197.300

10

Cezayir

195.000

 

2010 yılında bölge ülkelerinin tarımsal ürün ihracat, ithalat ve dış ticaret rakamları: (Bin ABD Doları)

 

 

 

Tarımda

Tarımda

2010 Yılı

 

 

2010 Yılı

2010 Yılı

Dış Ticaret

 

 

İhracatı

İthalatı

Toplamı

 

Ülkeler

(Bin Dolar)

(Bin Dolar)

(Bin Dolar)

1

Türkiye

11.799.732

9.871.917

21.671.649

2

Ukrayna

7.487.946

3.784.516

11.272.462

3

Rusya

5.832.416

31.843.086

37.675.502

4

İran

5.402.291

9.137.309

14.539.600

5

Yunanistan

5.120.195

7.506.468

12.626.663

6

Romanya

4.055.599

4.956.467

9.012.066

7

Bulgaristan

3.519.063

2.566.185

6.085.248

8

Suudi Arabistan

2.992.282

16.452.323

19.444.605

9

Birleşik Arap Emirlikleri

2.946.507

11.128.505

14.075.012

10

Suriye

2.562.495

3.728.422

6.290.917

11

Mısır

2.451.586

11.735.866

14.187.452

12

Sırbistan

2.240.507

1.009.047

3.249.554

13

İsrail

2.204.350

4.141.951

6.346.301

14

Fas

1.962.373

4.180.047

6.142.420

15

Kazakistan

1.876.028

2.202.234

4.078.262

16

Özbekistan

1.293.242

885.079

2.178.321

17

Tunus

1.160.021

2.137.682

3.297.703

18

Ürdün

1.112.810

2.425.400

3.538.210

19

Moldova

737.065

550.793

1.287.858

20

Azerbaycan

602.188

1.221.322

1.823.510

21

Lübnan

518.056

2.732.143

3.250.199

22

Makedonya

469.284

949.476

1.418.760

23

Bosna Hersek

396.179

1.714.880

2.111.059

24

Umman

348.747

1.629.983

1.978.730

25

Gürcistan

304.177

898.728

1.202.905

26

Bahreyn

292.875

1.221.196

1.514.071

27

Afganistan

271.661

1.045.014

1.316.675

28

Kıbrıs Rum Kesimi

264.285

1.156.995

1.421.280

29

Tacikistan

252.683

473.107

725.790

30

Kırgızistan

224.735

548.825

773.560

31

Türkmenistan

218.897

278.013

496.910

32

Yemen

161.816

2.500.994

2.662.810

33

Ermenistan

149.255

667.544

816.799

34

Kuveyt

126.917

2.247.907

2.374.824

35

Cezayir

124.598

6.216.699

6.341.297

36

Karadağ

66.560

524.334

590.894

37

Arnavutluk

60.953

807.655

868.608

38

Filistin

54.790

539.083

593.873

39

Irak

40.659

6.001.554

6.042.213

40

Katar

21.370

1.924.077

1.945.447

41

Libya

7.158

2.223.759

2.230.917

 

41 ülke toplamı

71.734.351

167.766.585

239.500.936





22 Eylül 2013 Pazar

EN FAZLA İNEK SÜTÜNÜ KONYA ÜRETİYOR

Detay:
Satır içi resim 1

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“İnek sütü üretiminde Konya 772 bin 785 tonla birinci. Konya’yı, 
703 bin 202 tonla Balıkesir, 699 bin 49 tonla İzmir, 631 bin 719 
Erzurum, 552 bin 194 tonla Sivas, 502 bin 555 tonla Kars 
takip ediyor”
-“Aydın’ın inek sütü üretimi, 397 bin 904, Afyonkarahisar’ın
361 bin 737, Samsun’un 336 bin 635, Ardahan’ın 334 bin 488,
Burdur’un 324 bin 609, Denizli’nin 316 bin 60, Kastamonu’nun
315 bin 410, Adana’nın 310 bin 719, Çanakkale’nin 301 bin 169
tonu buluyor”
-“En az inek sütünü 12 bin 53 tonla Yalova üretiyor. Üretim Kilis’te,
17 bin 643, Siirt’te 24 bin 405, Rize’de 25 bin 110, Hakkari’de
28 bin 730, Tunceli’de 30 bin 432, Şırnak’ta 33 bin 350, Karabük’te
38 bin 897, Bilecik’te 39 bin 304 tonda kalıyor”
-“Veriler, Türkiye ortalamasının yerli ırkta 1313, kültür melezinde 
2 bin 725, kültür ırkında ise 3 bin 869 kilogram yıllık süt verimi
olduğunu gösteriyor”
-“Sağılan ineklerin tamamının kültür ırkından oluşmaması 
nedeniyle ortalama yıllık süt verimi 2 bin 942 kilogramda kalıyor. 
Bir önce, yerli ırklar ıslah edilmeli”
-“Yerli ırk sayısındaki fazlalığa göre, ortalama süt veriminin 
değişiyor. Hakkari’de sağılan inek başına 1579 kilogram olan 
ortalama süt verimi Denizli’de 3 bin 829, Burdur’da 3 bin 826, 
Uşak’ta 3 bin 819 kilograma kadar çıkıyor” 

Ankara -22.09.2013- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, inek sütü üretiminde Konya’nın 772 bin 785 tonla birinci olduğunu bildirerek, “Konya’yı, 703 bin 202 tonla Balıkesir, 699 bin 49 tonla İzmir, 631 bin 719 Erzurum, 552 bin 194 tonla Sivas, 502 bin 555 tonla Kars takip ediyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2012 yılı verilerine göre, Aydın’ın inek sütü üretiminin, 397 bin 904, Afyonkarahisar’ın 361 bin 737, Samsun’un 336 bin 635, Ardahan’ın 334 bin 488, Burdur’un 324 bin 609, Denizli’nin 316 bin 60, Kastamonu’nun 315 bin 410, Adana’nın 310 bin 719, Çanakkale’nin 301 bin 169 tonu bulduğunu belirtti.
En az inek sütünün 12 bin 53 tonla Yalova üretildiğini bildiren Bayraktar, “İnek sütü üretimi, Kilis’te, 17 bin 643, Siirt’te 24 bin 405, Rize’de 25 bin 110, Hakkari’de 28 bin 730, Tunceli’de 30 bin 432, Şırnak’ta 33 bin 350, Karabük’te 38 bin 897, Bilecik’te 39 bin 304 tonda kalıyor” dedi.

Bir kültür ırkı inek, 3 yerli ırk inek kadar süt veriyor

Kültür ineği olup olmamasına bağlı olarak sağılan inek başına yıllık ortalama süt veriminin değiştiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Veriler, Türkiye ortalamasının yerli ırkta 1313, kültür melezinde 2 bin 725, kültür ırkında ise 3 bin 869 kilogram yıllık süt verimi olduğunu gösteriyor. Sağılan ineklerin tamamının kültür ırkından oluşmaması nedeniyle ortalama yıllık süt verimi 2 bin 942 kilogramda kalıyor. Bir önce, yerli ırklar ıslah edilmeli. Sağılan ineklerin tamamı kültür ırkı veya kültür melezi olmalı. Kültür ırkı ile yerli ırk arasındaki 2 bin 556 kilogramlık fark kabul edilebilir bir fark değildir. Neredeyse bir kültür ırkı inek, 3 yerli ırk ineğin süt verimi kadar süt üretilmesini sağlıyor. Kültür ırkı inek, kültür melezi inekten de ortalama yüzde 42 oranında daha fazla süt veriyor. Eğer sağılan ineklerin tamamı kültür ırkı olsaydı, inek sütü üretimi 5 milyon ton daha fazla olurdu ve 16 milyon tonluk inek sütü üretimi yerine 21 milyon tonluk bir süt üretimi yapılırdı.”

Sağılan inek başına süt veriminde Denizli, Burdur, Uşak ilk 3’te
 
Yerli ırk sayısındaki fazlalığa göre, sağılan inek başına ortalama süt verimin iller arasında büyük farklara neden olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Hakkari’de sağılan inek başına 1579 kilogram olan ortalama süt verimi Denizli’de 3 bin 829, Burdur’da 3 bin 826, Uşak’ta 3 bin 819 kilograma kadar çıkıyor. Ortalama süt verimi en fazla inek sütü üreten il Konya’da 3 bin 442, ikinci sıradaki Balıkesir’de 3 bin 651, üçüncü İzmir’de 3 bin 596, dördüncü Erzurum’da 2 bin 678, beşinci Sivas’ta 3 bin 56, altıncı Kars’ta 2 bin 261, yedinci Aydın’da 3 bin 529, sekizinci Afyonkarahisar’da 3 bin 458, dokuzuncu Samsun’da 2 bin 602, onuncu Ardahan’da 2 bin 626 kilogram düzeyinde bulunuyor. 
Süt veriminde ilk 10 sırayı 3 bin 829 kilogramla Denizli, 3 bin 826 kilogramla Burdur, 3 bin 819 kilogramla Uşak, 3 bin 735 kilogramla Kırklareli, 3 bin 696 kilogramla Tekirdağ, 3 bin 693 kilogramla Çanakkale, 3 bin 669 kilogramla Edirne, 3 bin 651 kilogramla Balıkesir, 3 bin 625 kilogramla Niğde, 3 bin 596 kilogramla İzmir alıyor. Bu illerde yerli ırk sağılan sığır sayısının toplam sağılan sığır sayısına oranı yüzde 0,91 ile yüzde 4,91 arasında değişiyor. Kilis’te hiç yerli ırk sağılan inek bulunmuyor. 

Sağılan inek başına süt veriminde Hakkari, Şırnak, Ağrı son 3’te

Buna karşın Hakkari’de sağılan sığır başına 1579, Şırnak’ta 1841, Ağrı’da 1990, Siirt’te 2 bin 51, Mardin’de 2 bin 96, Bitlis’te 2 bin 100, Sinop’ta 2 bin 167, Van’da 2 in 168, Muş’ta 2 bin 207, Düzce’de 2 bin 245 kilogram süt verimi sağlanıyor. Bu illerden Şırnak’ta yerli ırk sağılan sığır sayısının toplam sağılan sığır oranı yüzde 67,4’ü buluyor. Şırnak’ı yüzde 63,6 oranıyla Hakkari, yüzde 61,22 oranıyla Mardin takip ediyor. Ağrı’da bu oran yüzde 56,42, Siirt’te yüzde 56,24 düzeyinde bulunuyor.”
Bayraktar, sağılan sığırların yüzde 41,7’sini kültür melezi, yüzde 40,7’sinin kültür, yüzde 17,6’sını yerli sığırlardan oluştuğuna, buna karşın toplam inek sütü üretiminin yüzde 53,5’inin kültür, yüzde 38,6’sının kültür melezi, yüzde 7,9’unun yerli sığırlardan elde edildiğine dikkati çekti.
21 Eylül 2013 Cumartesi

KARPUZDA İLK DÖRT: ADANA, ANTALYA, İZMİR VE DİYARBAKIR.

Detay:
Satır içi resim 1

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: 
-“2012 yılında üretilen 977 bin 322 dekar alanda, 4 milyon
22 bin 296 tonu bulan karpuzun, beşte birinden fazlasını 
Adana, yüzde 12,07’sini Antalya, yüzde 5,58’ini İzmir ve 
yüzde 4,75’ini Diyarbakır üretiyor”
-“Adana, üretimde 811 bin 887 tonla birinci sırada 
bulunurken, bu ili 485 bin 686 tonla Antalya, 224 bin 
326 tonla İzmir, 191 bin 98 tonla Diyarbakır, 146 bin 906 
tonla Şanlıurfa izliyor”
-“İlk 5 ili Ankara 143 bin 426, Mersin 131 bin 535, Samsun 
118 bin 580, Mardin 113 bin 519, Muğla 113 bin 214, 
Manisa 112 bin 196, Balıkesir 110 bin 925, Denizli 110 bin 
529 tonla takip ediyor”
-“74 ilde üretilen karpuzda en az üretim 42 tonla Karabük, 
48 tonla Giresun, 157 tonla Artvin, 170 tonla Bolu, 272 tonla 
Kastamonu, 310 tonla Zonguldak, 857 tonla Erzurum, 
925 tonla Ağrı illerinde görülüyor” 
-“Karpuz ekilen alanda 133 bin 480 dekarla Adana ilk sırayı
alırken, bu ili 80 bin 322 dekarla Antalya, 57 bin 413 dekarla
İzmir, 52 bin 349 dekarla Diyarbakır, 50 bin 35 dekarla 
Şanlıurfa izliyor”
-“Dekar başına verimde Sakarya 6 bin 225 kilogramla birinciliği
alırken, bu ili 6 bin 211 kilogramla Hakkari, 6 bin 177 kilogramla
Mersin, 6 bin 82 kilogramla Adana, 6 bin 47 kilogramla Antalya,
5 bin 636 kilogramla Bilecik, 5 bin 423 kilogramla Samsun,
5 bin 417 kilogramla Sinop izliyor”
-“Türkiye ortalamasının 4 bin 116 kilogram olduğu karpuz 
veriminde, dekar başına verim, Şırnak’ta 1970, Nevşehir’de 1965,
Çorum’da 1894, Çankırı’da 1713, Uşak’ta 1575, Kayseri’de 1508,
Aksaray’da 1486, Kütahya’da 1440, Kilis’te 811 kilograma kadar
iniyor”
-“Patates, soğan, karpuz gibi ürünlerde üretim planlamasının 
olmaması neticesinde arz ve talep dengesizliğinden canı yanan 
kesim, yine üreticilerimiz olmaktadır”

Ankara – 20.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de üretilen karpuzun büyük bölümünü Adana, Antalya, İzmir ve Diyarbakır ürettiğini bildirerek, “2012 yılında 977 bin 322 dekar alanda üretilen 4 milyon 22 bin 296 ton karpuzun, beşte birinden fazlasını Adana, yüzde 12,07’sini Antalya, yüzde 5,58’ini İzmir ve yüzde 4,75’ini Diyarbakır üretiyor” dedi.
Diyarbakır’da bugün düzenlenecek Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivaline katılacak olan Bayraktar, yaptığı açıklamada, karpuzun Türkiye’de oldukça sevilerek ve beğenilerek tüketilen bir ürün olduğunu bildirdi. 
Karpuzun bol miktarda C vitaminin içerdiğine, beta karoten ve potasyum bakımından zengin, içerdiği antioksidanlar nedeniyle sağlık üzerinde oldukça faydalı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Başta pazarlama sorunları olmak üzere, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi ülkemiz tarımında karşılaşılan genel sorunlar karpuz üreticilerimizin de temel sorunlarıdır. Patates, soğan, karpuz gibi ürünlerde üretim planlamasının olmaması neticesinde arz ve talep dengesizliğinden canı yanan kesim, yine üreticilerimiz olmaktadır.
Temel sorunların yanı sıra sınır ticareti kapsamında ülkemize giren karpuz, sınır illerimizde kalmayıp zaman zaman yurdun diğer bölgelerinde de satışa sunulmakta, üreticimiz haksız rekabete uğramaktadır. Bu sebeple kontrol noktalarında, hallerde ve pazarlarda denetimlerin sıkılaştırılması gerekmektedir.”

Türkiye üretimde dünya ikincisi

Dünyada 2011 yılında 102 milyon 889 bin 76 ton karpuz üretimi yapıldığını, bu üretiminden aldığı yüzde 66,96’lık payla Çin ilk sırada yer aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Çin’in ardından dünya üretiminden aldığı yüzde 3,76’lık payla Türkiye ikinci sırada, yüzde 3,16’lık payla İran üçüncü sırada yer almaktadır. Üretim rakamlarına bakıldığında Çin 68 milyon 893 bin tonla açık farkla ilk sırayı, Türkiye 3 milyon 864 bin 489 tonla ikinci, İran 3 milyon 250 bin tonla üçüncü, Brezilya 2 milyon 198 bin 624 tonla dördüncü, ABD 1 milyon 688 bin 40 tonla beşinci sırada bulunmaktadır. Bu ülkeleri Rusya, Mısır, Özbekistan, Cezayir ve Meksika takip etmektedir.”

En fazla karpuz üreten iller

Türkiye’de 2012 yılında 977 bin 322 dekar alanda 4 milyon 22 bin 296 ton karpuz üretildiğini belirten Bayraktar,  Adana’nın üretimde 811 bin 887 tonla birinci sırada bulunurken, bu ili 485 bin 686 tonla Antalya, 224 bin 326 tonla İzmir, 191 bin 98 tonla Diyarbakır, 146 bin 906 tonla Şanlıurfa’nın izlediği bilgisini verdi. Bayraktar, üretimde ilk 5 ili, Ankara’nın 143 bin 426, Mersin’in 131 bin 535, Samsun’un 118 bin 580, Mardin’in 113 bin 519, Muğla’nın 113 bin 214, Manisa’nın 112 bin 196, Balıkesir’in 110 bin 925, Denizli’nin 110 bin 529 tonla takip ettiğini vurguladı.

En az karpuz üreten iller

74 ilde üretilen karpuzda en az üretimin 42 tonla Karabük, 48 tonla Giresun, 157 tonla Artvin, 170 tonla Bolu, 272 tonla Kastamonu, 310 tonla Zonguldak, 857 tonla Erzurum, 925 tonla Ağrı illerinde görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Karpuz ekilen alanda 133 bin 480 dekarla Adana ilk sırayı alırken, bu ili 80 bin 322 dekarla Antalya, 57 bin 413 dekarla İzmir, 52 bin 349 dekarla Diyarbakır, 50 bin 35 dekarla Şanlıurfa izliyor. Adana, karpuz ekilen alanların yüzde 13,66’sına sahip. Antalya’nın ekilen alanlardaki payı yüzde 8,22, İzmir’in payı yüzde 5,87, Diyarbakır’ın payı yüzde 5,36, Şanlıurfa’nın payı yüzde 5,12 düzeyinde bulunuyor.

Verimde Sakarya birinci, Kilis sonuncu

Dekar başına verimde, Sakarya 6 bin 225 kilogramla birinciliği alırken, bu ili 6 bin 211 kilogramla Hakkari, 6 bin 177 kilogramla Mersin, 6 bin 82 kilogramla Adana, 6 bin 47 kilogramla Antalya, 5 bin 636 kilogramla Bilecik, 5 bin 423 kilogramla Samsun, 5 bin 417 kilogramla Sinop izliyor. Türkiye ortalamasının 4 bin 116 kilogram olduğu karpuz veriminde, dekar başına verim, Şırnak’ta 1970, Nevşehir’de 1965, Çorum’da 1894, Çankırı’da 1713, Uşak’ta 1575, Kayseri’de 1508, Aksaray’da 1486, Kütahya’da 1440, Kilis’te 811 kilograma kadar iniyor.”
19 Eylül 2013 Perşembe

OKUL SÜTÜ PROGRAMI..

Detay:
Satır içi resim 1

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“Uygulama dönemlerinde de belirttiğimiz üzere, bu 
programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı 
sonuna kadar destekliyoruz”
-“Hükümetimizin son iki yıldır uyguladığı program, 
eleştiri ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde 
yürütülmüştür”
-“2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde 
uygulanacak program kapsamında özel okullar dahil,
velilerinden izin alınmış anakolu, uygulama sınıfı, 
anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine, haftada 3 gün 
200 mililitre UHT içme sütü dağıtılacak”
-“Bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca 
bu programın kesintisiz devam ettirilmesi ve peynir, 
yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ürünleri, bal, fındık, 
kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesi gerektiğine 
inanıyoruz”

Ankara – 19.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde uygulanacak okul sütü programıyla ilgili olarak, “Uygulama dönemlerinde de belirttiğimiz üzere, bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar destekliyoruz” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, çocukların, geleceğin fiziksel ve zihinsel sağlıklı toplumunu oluşturabilmesi için sağlıklı beslenmesinin şart olduğunu bildirerek, “sağlıklı beslenme sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk da sağlıklı yetişkinlik ve sağlıklı nesiller demektir” ifadelerini kullandı. Bu yüzden henüz küçük yaşta iken çocuklara çok değerli bir gıda olan sütün düzenli tüketim alışkanlığının kazandırılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Okul sütü programları içme sütü alışkanlığı kazandırılarak sağlıklı nesiller yetiştirmek yanında, aynı zamanda süt hayvancılığında istikrarı sağlamak ve süt piyasasını düzenlemek için bir araç olarak kullanılmaktadır. 
Yakın zamanda 25 milyon ton süt üretiminin hedeflendiği ülkemizde, böylesine düşük kişi başı içme sütü tüketimi, üretilen sütün tüketiminde sıkıntı yaşanmasına neden olabilecektir. Bu nedenle Hükümetimizin son iki yıldır uyguladığı, tüm dünyada talep artırıcı politikalardan biri olarak kabul edilen okul çağındaki çocuklarımıza 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtımı, eleştiri ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütülmüştür. TZOB olarak uygulama dönemlerinde de belirttiğimiz üzere, bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar destekliyoruz.” 


6 milyonu aşkın öğrenciye 3 gün süt dağıtılacak

2013-2014 dönemi okul sütü ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın 22 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de, uygulama esaslarının belirlendiği tebliğin ise Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Çıkarılan mevzuata göre program kapsamında; 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, özel okullar dahil, 30 binin üzerinde okulda, velilerinden izin alınmış 6 milyonun üzerinde bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencisine, pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 mililitre ısıl işlemden geçirilmiş UHT içme sütü dağıtılacak.
Okul sütü programları; sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından sosyal, tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından da ekonomik fayda sağlamaktadırlar. 
Bu nedenle, sağladığı fayda ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar dikkate alındığında, bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca bu programın kesintisiz devam ettirilmesi ve peynir, yoğurt, ayran, tereyağ gibi süt ürünleri, bal, fındık, kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylece, bu programların uygulandığı ülkelerdeki gibi çeşitlendirilmiş süt ve süt ürünleri ile sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi devlet garantisine alınmış olacaktır.”

“Program sayesinde süt kalitesi ve tüketimi artacak”

Bayraktar, uzun vadede yürütülecek "Okul Sütü Programı" sayesinde Türkiye’de süt kalitesi ve tüketimi artırılırken, aynı zamanda hayvancılık ve hayvancılıkla ilişkili diğer sektörlerin de gelişeceğini; bu sektörlerde istihdam kapasitesinin artacağını vurguladı.
 Yine Okul Sütü Programı ile beslenme yetersizliğinden kaynaklanan bedensel ve zihinsel gelişim bozukluklarına yönelik yapılan harcamaların azalmasıyla gayri safi milli hasılada artış elde edileceğine dikkati çeken Bayraktar, “Böylece Türkiye, Okul Sütü Programı’ndan sosyal gelişimin yanı sıra ekonomik anlamda da topyekün bir fayda sağlayacaktır. O yüzden bu programı yürütenlere ve destek sağlayan herkese teşekkür ediyor, okul sütü uygulamasının uzun yıllar kararlılıkla devam ettirilmesini temenni ediyoruz” dedi.
18 Eylül 2013 Çarşamba

TRAKTÖR SAYISI ARTIŞ ORANINDA ARDAHAN BİRİNCİ, TUNCELİ İKİNCİ...

Detay:
Satır içi resim 1

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“2004 Aralık ayı sonu-2013 Temmuz sonu döneminde 
Ardahan’da traktör sayısı yüzde 178,4, Tunceli’de yüzde 103,9,  
Iğdır’da yüzde 95,1 arttı”
-“Bu illeri, artış oranında yüzde 92,8 ile Artvin, yüzde 89,9 ile 
Kilis, yüzde 84,9 ile Yalova izledi”
-“Bu dönemde en az artış yüzde 5,2 ile Zonguldak, yüzde 11,4 ile 
Rize, yüzde 11,6 ile Trabzon oldu”
-“Traktör sayısında birinci olan Manisa’da, bu dönemde yüzde 26,7,
ikinci olan Konya’da yüzde 29,9 artış görüldü”
-“Traktör sayısı artış oranında ilk 3 ve ilk 10 ilin 6’sının 
Doğu Anadolu Bölgesinde yer alması dikkat çekici”

Ankara – 18.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, traktör sayısı artış oranında Ardahan’ın birinci, Tunceli’nin ikinci sırada yer aldığını bildirerek, “2004 Aralık ayı sonu-2013 Temmuz sonu döneminde Ardahan’da traktör sayısı yüzde 178,4, Tunceli’de yüzde 103,9,  Iğdır’da yüzde 95,1 arttı. Bu illeri, artış oranında yüzde 92,8 ile Artvin, yüzde 89,9 ile Kilis, yüzde 84,9 ile Yalova izledi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2004 Aralık sonu ile 2013 Temmuz ayı sonu arasında Ardahan’da traktör sayısının 2 bin 651’den 7 bin 381 adede, Tunceli’de 593’den 1209’a, Iğdır’da 1739’dan 3 bin 393, Artvin’de 515’den 993’e, Kilis’te 2 bin 298’den 4 bin 365’e, Yalova’da 1178’den 2 bin 178’e çıktığını bildirdi. 
Traktör sayısının bu dönemde Mardin’de yüzde 77,1 artışla 4 bin 931’den 8 bin 731’e, Kars’ta yüzde 72,4 artışla 9 bin 80’den 15 bin 655’e, Van’da yüzde 67 artışla 4 bin 391’den 7 bin 333’e, Erzurum’da yüzde 64,9 artışla 8 bin 763’den 14 bin 446’ya yükseldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu dönemde Siirt’te yüzde 61,8, Muş’ta yüzde 58,2, Şanlıurfa’da yüzde 57,7, Bitlis’te yüzde 54,4, Gaziantep’te yüzde 54, Ağrı’da yüzde 53 artış oldu. Siirt’te traktör sayısı 1228’den 1987’ye, Muş’ta 5 bin 608’den 8 bin 870’e, Şanlıurfa’da 19 bin 632’den 30 bin 967’ye, Bitlis’te 1756’dan 2 bin 711’e, Gaziantep’te 15 bin 970’den 24 bin 595’e, Ağrı’da 4 bin 709’dan 7 bin 203’e çıktı.

“Manisa’da yüzde 26,7, Konya’da yüzde 29,9 artış görüldü”

Traktör sayısında 74 bin 966 adetle birinci olan Manisa’da, bu dönemde yüzde 26,7, 72 bin 146 ile ikinci olan Konya’da yüzde 29,9 artış görüldü. Manisa’da traktör sayısı bu dönemde 59 bin 169’dan 74 bin 966’ya, Konya’da 55 bin 529’dan 72 bin 146’ya yükseldi. Traktör sayısında önde gelen illerden Balıkesir’de traktör sayısı yüzde 22,7 artışla 44 bin 557’den 54 bin 685’e, Bursa’da yüzde 16,5 artışla 46 bin 199’dan 53 bin 834’e, Ankara’da yüzde 15,5 artışla 39 bin 725’den 45 bin 874’e, Samsun’da yüzde 18,9 artışla 38 bin 559’dan 45 bin 848’e, Adana’da yüzde 19,2 artışla 37 bin 614’den 44 bin 849’a, İzmir’de yüzde 23,3 artışla 43 bin 630’dan yüzde 53 bin 793’e,  Denizli’de yüzde 26,1 artışla 32 bin 580’den 41 bin 96’ya, Antalya’da yüzde 21,6 artışla 33 bin 453’den 40 bin 663’e çıktı.”
Bayraktar, traktör sayısı artış oranında ilk 3 ve ilk 10 ilin 6’sının Doğu Anadolu Bölgesinde yer alması dikkat çekici olduğunu, ilk 3’te yer alan Ardahan, Tunceli ve Iğdır ile 8., 9. ve 10. sırada yer alan Kars, Van ve Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi illeri olduğunu belirtti.

8 yıl 7 ayda Rize’de traktör sayısı 4, Trabzon’da 18 adet arttı

Bu dönemde traktör sayısında en az artışın yüzde 5,2 ile Zonguldak, yüzde 11,4 ile Rize, yüzde 11,6 ile Trabzon olduğunu bildiren Bayraktar, Zonguldak’ta traktör sayısının 8 bin 311’den 8 bin 745’e, Rize’de 35’den 39’a, Trabzon’da 155’den 173’e çıktığını, Rize’de sadece 4, Trabzon’da 18 traktör artışı olduğunu vurguladı. Bayraktar, Zonguldak, Rize ve Trabzon’un dışında, Batman, Aydın, Tokat, Adana, Eskişehir, Çankırı, Samsun, Sakarya, Ordu, Gümüşhane, Kırklareli, Çorum, Edirne, Bolu, Bursa, Tekirdağ, Ankara, Nevşehir illerinde bu dönemde traktör sayısı artış oranının yüzde 20’nin altında kaldığını belirtti.
İller itibarıyla 2004 Aralık sonu ve 2013 Temmuz sonu traktör sayıları, artış miktarı ve artış oranı şöyle:

Bayraktar Antalya’da…

Detay:

Satır içi resim 1

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Elmalı ve Finike’de

açılışlar yaptı, Kumluca’daki yangınla ilgili bilgi aldı,

Demre ve Kaş Ziraat Odalarını ziyaret etti

-Bayraktar: 

-“Kumluca'da yangından zarar gören çiftçilere destek

amacıyla TZOB olarak yardım kampanyası başlatacağız”

-“757 Ziraat Odamızın yüzde 65'i kendi hizmet binasına

kavuştu”

-“Türk çiftçisi olarak sattığımız ürünlerden, aldığımız

girdilerle, ödediğimiz vergilerle yani stopajla, KDV ile

ÖTV ile aldığımızı iade ediyoruz”

-“Türkiye'nin gıda güvencesini sağlamak istiyorsak

yapısal sorunlar çözülünceye kadar, Türk çiftçisi

desteklenmelidir”

-“Türk çiftçisinin üretimle ilgili bir sıkıntısı bulunmuyor.

Ancak ürettiği ürünü pazarlamakta zorluk çekiyor”

-“Türkiye’de en kısa zamanda üretici birlikleri kanununa

ihtiyaç var”

-“Tarımsal üretimde mutlaka planlama yapılmalı. Bunu da

üretici birlikleri yapmalı”

Antalya – 17.09.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya’da bir dizi ziyarette bulundu, açılış törenlerine katıldı; Kumluca’da yaşanan yangınla ilgili incelemelerde bulundu, yangının yaralarının sarılması için TZOB olarak yardım kampanyası başlatacaklarını bildirdi.

Antalya’da ilk olarak, Elmalı Ziraat Odası’nın yeni yapılan hizmet binasının açılış törenine katılan TZOB Genel başkanı Bayraktar,  yaptığı konuşmada, Antalya’nın üretim açısından önemine ve ulaştığı noktaya vurgu yaptı. Antalya’nın sebze üretimindeki önemli payına işaret eden Bayraktar, “Antalya ilimiz, sebze alanlarında yaklaşık 572 bin dekar ile Türkiye birincisi. Gerçekten sektörde rekabeti, kaliteyi, güveni sağlamış çok önemli bir ilimiz. Buradan bulunmaktan ayrıca memnuniyet duyuyorum” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Kanunun değişmesiyle birlikte Ziraat Odalarının mali yönden çok güçlü bir hale geldiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Artık hizmet binalarımızı hızlı bir şekilde açıyoruz. Türkiye'de 757 odamız var. Bunlardan yaklaşık yüzde 65'i kendi hizmet binasına kavuştu. Elbette genel amaç bu değil. Bizde rant parası yok haybeden gelen para yok. Bu üreticilerin ve üreten insanların parası. Ben ilçe, ilçe geziyorum. Genel Başkanlar ilçelere gitmez ama biz onları temsil ediyoruz. İlçelere gitmediğimiz takdirde görevimizi yapmamış oluruz. Bu nedenle ilçelere, köylere gitmeye çalışıyoruz. Biz tarım sektörünü çiftçilerimizin zenginliği için değil, ülkemizin refahı ve geleceğimiz için düşünüyoruz. Bizim hedeflerimiz var. Bulunduğumuz yer yeterli dersek yanılırız. Bugün için orman ürünleri dahil olmak üzere, 20 milyar dolarlık ihracat yapan bir tarım sektörü var. Ama bizim hedefimiz 40 milyar dolarlık ihracat..."

-En büyük tehdit arazilerin parçalanması…-

Tarım arazilerinin hızlı bir şekilde parçalandığına dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1926 yılında İsviçre'den aldığımız Medeni Kanun hükümlerini hala uygulama devam ediyoruz. İsviçre bu medeni hukuku değiştirmiş. Türkiye'de baba ölüyor, araziler parçalanıyor. Bu sürdürülebilir tarım için en büyük tehditlerden bir tanesi. Bu bağlamda yaptığımız çalışmalar sonuç verdi ve miras hakkı, hukuku ile alakalı kanun, Tarım Komisyonu’nda. Tarım Komisyonu’ndan bunun çıkmasını bekliyorum.  Şu an Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile bunun toplantılarına başladık. Yani bundan sonra, miras yoluyla arazi parçalanmasının önüne geçmek lazım. Türkiye'de 50 dönümlük civarında işletme büyüklüğü bizim için yeterli değildir. Tarımı gelişmiş ülkelerde bu 300 dekar, 500 dekar.

Yapısal sorunlarımızdan biri de örgütlenme. Bugün elmanın para etmediğinden bahsediyoruz. Yarın başka ürünler için aynı tartışmayı yapacağız. Buna çözüm bulmak için acil olarak talebe uygun planlamayı devreye koymak zorundayız. Bunu dünyanın her yerinde örgütler yapıyor. Türkiye'de en büyük sorunumuz örgütlenme... Sayın Başbakanımıza da bunu ifade ettik. Üretim birlikleri fonksiyonel olmalı, planlama yapmalı, bazı bölgelerde soğuk hava tesislerini kurmalı, sanayici ve üreticiyi bir araya getirebilmeli… Bunların, muhakkak kanunlarında bir rehabilitasyona ihtiyaç var, dedik. Bugün bu sorunlar konuşuluyorsa, planlamayı beceremiyorsak yapmamız gereken şu; mağdur olan üreticiyi desteklememiz gerekiyor. Bunu da devletimizden rica ediyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği çiftçiler için hükümetten destek isterken popülizm yapmıyor. Biz her destek istediğimizde, ‘Türkiye Ziraat Odaları Birliği popülizm yapıyor. Tarıma verilen destek kara deliktir. Bütçe açıklan buradan geliyor’ diyorlar. Hayır... Biz zaten Türk çiftçisi olarak sattığımız ürünlerden, aldığımız girdilerle, ödediğimiz vergilerle yani stopajla, KDV ile ÖTV ile aldığımızı iade ediyoruz. Bütçeye yük değiliz. Ama yapısal sorunlar çözülünceye kadar Türkiye'nin gıda güvencesini sağlamak istiyorsak Türk çiftçisi desteklenmeli. Bizim söylemeye çalıştığımız bu. Çiftçilerimizin verdiği aidatlarla bu eserler meydana geldi. Tabii eserleri ortaya koymak kadar, onun için hayırlı hizmetler vermek de çok önemlidir. Yeni binamız Antalya'mıza, Elmalı’mıza, ülkemize hayırlı, uğurlu olsun."

Elmalı Ziraat Elmalı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ordu da yaptığı konuşmada, "Elmalı Ziraat Odası olarak çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda, bütçemizin elverdiği ölçülerde hizmetlerimizi en iyi şekilde yerine getireceğimizden şüpheniz olmasın. Çiftçilerimizin hizmetine sunduğumuz yeni hizmet binamız ve kepçemiz hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

Açılış törenine, TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın yanı sıra AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, İl Genel Meclisi Başkanı Cavit An, siyasi parti temsilcileri, Akçay Belediye Başkanı Mehmet Tufan, Yuva Belediye Başkanı Hüseyin Şahin, 19 ilçenin Ziraat Odası başkanları, muhtarlar, çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

-Bayraktar, yangın bölgesinde: TZOB kampanya başlatıyor…-

Daha sonra geçtiği Kumluca'da orman yangınından zarar gören çiftçilere destek amacıyla TZOB tarafından yardım kampanyası başlatılacağı açıklayan Bayraktar, yangından etkilenen Ortaköy ve Karaören köylerini ziyaret etti.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bahadır Sezgin, Kumluca Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte yangın alanında incelemeler yapan Bayraktar'a, Karacaören Köyü Muhtarı Özcan Öztürk, yangın ve zararları konusunda bilgi verdi. Yangın bölgesinde çiftçilerle bir araya gelen ve sorunlarını dinleyen Bayraktar, yaşanan felakette 25 çiftçinin büyük zarar gördüğünü belirtti.

TZOB olarak daha önce Serik'te olduğu gibi ülke genelinde her Ziraat Odasının katılacağı bir yardım kampanyası düzenleyeceklerini kaydeden Bayraktar, "Toplanan bu yardımlar, Kumluca Ziraat Odası aracılığıyla çiftçilere ulaştırılacak" dedi.

Yangın alanında zarar gören seraların TARSİM kapsamında olmaması nedeniyle çiftçilere devlet tarafından herhangi bir yardım yapılamadığını da kaydeden Bayraktar, “Ankara'ya döner dönmez, yangından zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bankalara olan borçlarının ertelenmesi için girişimde bulunacağım” diye konuştu.

-Demre ziyareti-

Şemsi Bayraktar, Demre’yi ziyaretinde, üyelerden toplanan aidatlarla hizmet vermeye çalıştıklarını vurguladı.

Türk tarımının kalkınması için mutlaka üretici birliklerinin faal hale getirilmesi gerektiğine işaret eden, planlı üretimin tarımsal kalkınma için önemine değinen Bayraktar, şunları söyledi:

“Gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimin planlamasını, satışını, ihracatını üretici birlikleri yapar. Üretici birlikleri üreticiyi, tüketiciyi ve sanayiciyi bir araya getirir. Bunu Türkiye’de gerçekleştirmek zorundayız. Üretimi, plansız, programsız yapıyoruz. Tarımsal üretimde mutlaka üretim planlaması yapılmalı. Bunu da üretici birlikleri yapmalı. Devletin vereceği tarımsal destekler de üretici birlikleri kanalıyla verilmesi gerekir.”

Tarım arazilerinin de miras yoluyla küçülmesinin mutlaka önüne geçilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “bu konuda yasal düzenleme yapılacak. Üretimde pilot bölgeler oluşturulmalı. Bu pilot bölgeler, ülkenin diğer yerlerinde yapılan tarımsal üretimde örnek olacağı için farklı destekleme yapılmalı” diye konuştu.

            -Bayraktar, Finike Ziraat Odası yeni binasında…-

Bayraktar, Finike Ziraat Odası’nın yeni hizmet binasının açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, Türk çiftçisinin üretimle ilgili bir sıkıntısı bulunmadığını, ancak ürettiği ürünü pazarlamakta zorluk çektiğini söyledi.

            Finike’deki konuşmasında da üretici birliklerinin önemine vurgu yapan Bayraktar, Türkiye’de en kısa zamanda üretici birlikleri kanununa ihtiyaç olduğunu söyledi. Üretici birliklerinin bir müdahale kurumu gibi piyasaya girmesi ve soğuk hava zincirini oluşturması gerektiğine inandıklarını kaydeden Bayraktar, bu konu da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de kendilerine bir çalışma yapılacağını ifade ettiğini belirtti.

            -“Türk çiftçi üretiyor ama pazarlamada zorluk çekiyor”-

Bayraktar şöyle konuştu:

“Çiftçiler olarak maalesef ürün pazarlama konusunda sıkıntı çekiyoruz. Türkiye’nin üretme sorunu yok. Yıllık büyüme rakamlarına baktığımızda tarımdaki büyüme rakamı genel büyümenin üzerinde. Ancak takip edilmesi gereken başka bir ekonomik gösterge var, o da tarımsal üretici fiyatları endeksi (ÜFE). Tarımsal ÜFE’ye baktığımızda, genel ÜFE’nin altında gidiyor. Bu Türk çiftçisi üretiyor ama malını pazarlamakta zorluk çekiyor demektir. İşte bizim burada devreye girip bu işi çözmemiz gerekir. Biz de Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak bu manada çalışmalarımız devam ediyor.”

            -Et lobileri faaliyette…-

Hayvancılık konusunda bazı art niyetli kişilerin son günlerde piyasaları etkilemeye çalıştığını kaydeden Bayraktar, özellikle süt hayvancılığında fiyat istikrarının yakalanamamasından dolayı üç ya da beş yılda bir hayvanların kesime gittiğini ifade etti.

Et ithalatı konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’in “Et lobilerine fırsat vermeyelim” dediğini hatırlatarak, teşekkür eden Bayraktar, “Kurban Bayramı yaklaşırken, et ithalatı yapmak isteyen et lobileri faaliyette... Bunlar ithalatın kapısının açılmasını istiyorlar. Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Çünkü ahırlarımız dolmaya başladı. Yılın ilk çeyreğinde 225 bin ton, yıllık bir milyon ton et üretimimiz var. Üretim açığımız yok, Kurban Bayramı’na rahat bir şekilde giriyoruz. Bu şartlarda ithalat kapısını açmak, bu ahırların boşalması demektir” diye konuştu.

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da yöre çiftçilerinin kullanımına uygun olarak çok amaçlı oda binası yaptıklarını söyledi.

Açılış törenine Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, AK parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Finike Belediye başkanı Nail Dülgeroğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

            Bayraktar’ın Antalya’daki açılış ve ziyaretlerine TZOB Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Bahadır Sezgin de eşlik etti.